وزیر سابق راه و شهرسازی گفت: در حالی که نظام بانکی مکلف به پرداخت 20 درصد از تسهیلات پرداختی به حوزه ساخت مسکن است، اما در سالهای اخیر 1100 هزار میلیارد تومان تسهیلات پرداخت کرده و تنها 7 درصد از این تسهیلات برای ساختمان و مسکن اختصاص یافته است.
زمان مطالعه 5 دقیقه
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، علی نیکزاد ثمرین، نایب رئیس مجلس شورای اسلامی و وزیر سابق راه و شهرسازی در یک برنامه تلویزیونی با اشاره به لزوم ساخت مسکن در ادبیات اقتصادی و حکمرانی، گفت: مسکن جزو نیازهای اولیه هر خانوار است. به همان میزان که یک خانواده به آب و غذا نیاز دارند؛ برای ادامه زندگی به مسکن نیز نیاز دارند. ساخت مسکن طبق اصل 3، 31 و 43 قانون اساسی دولتها باید برای عموم مردم مسکن بسازد.
ساخت مسکن علاوه بر بیاثر کردن تحریمها از جهت درونزا بودن مواد اولیه و اشتغالزایی فراوان آن، بسیار بخش مهمی است. همچنین در اقتصاد نیز راه افتادن بخش مسکن، به مانند لوکوموتیو صنایع مختلف سیمانی، فولادی و پتروشیمیایی را با خود به راه میاندازد. ساخت مسکن، حداقل 36 رشته صنعتی را به همراه خود به حرکت درمیآورد. بنابراین ساخت مسکن یک نیاز اساسی است.
وزیر پیشین راه و شهرسازی در رابطه با مشکلات ایجاد شده در زمینه عدم ساخت مسکن توسط دولت یازدهم و دوازدهم، گفت: عدم ساخت مسکن در طی سالهای متاسفانه مشکلات عمدهای را ایجاد کرده است. 6.5 میلیون مستاجر در کشور وجود دارد؛ بالغ بر 13 میلیون حاشیهنشینی در اطراف شهرها رخ داده است. از طرفی سن ازدواج دختران به 24 سال و سن ازدواج پسران نیز به 29 سال رسیده است. مسکن تنها دغدغه این عزیزان نیست، اما عمده مشکلات ایجاد شده در تاخیر و عدم سن ازدواج، همین مسئله مسکن است. قیمت هر متر مربع آپارتمان در تهران که 150 میلیون تومان باشد، برای ما فاجعه است. کشوری که وسعت آن 165 میلیون هکتار است و کل سطح شهرها آن 3.4 میلیون هکتار است. باید برای مسکن به خصوص کارگران و کارمندان فکری ویژه شود.
نیکزاد با اشاره به اینکه دغدغه اصلی مجلس جهش در تولید مسکن است، افزود: مجلس از ابتدای روی کار آمدن، مسئله مسکن را دغدغه اصلی خود به حساب آورد. آقای قالیباف نیز به طور جد پیگیر مسئله ساخت مسکن بودند. مسئله اصلی کمیسیون عمران مجلس، موضوع مالیات بر مسکن و دیگری تولید مسکن است. در بحث ساخت مسکن، زمین و تسهیلات حرف اصلی را میزنند. در کنار آن نیز حمایت دستگاههای اجرایی از ساخت مسکن و کمک به ساخت آن در اولویت قرار دارد. طرح جهش تولید مسکن نیز در همین راستا است.
وی گفت: موضوع زمینهای دولتی باید در اختیار یک مدیریت واحد قرار گیرد که آن وزارت راه و شهرسازی است. همچنین نظام بانکی نیز از تسهیلات موجود مکلف به پرداخت وام برای ساخت مسکن است. در سالهای اخیر 1100 هزار میلیارد تومان تسهیلات پرداخته شده است اما تنها 7 درصد از این تسهیلات برای بخش ساختمان و مسکن اختصاص یافته است و عمده آن نیز برای خرید مسکن بوده است نه ساخت مسکن. این در حالی است که طبق قانون، باید 20 درصد از این تسهیلات را به مسکن اختصاص میدادند. بنابراین طرح جهش مسکن موانع پیشروی تولید مسکن را بردارد.
این نماینده مجلس در رابطه با ابزارهای تنظیمی حاکمیت برای جلوگیری از تلاطم قیمت در بازار مسکن و زمین گفت: بازار مسکن باید با ابزار مالیات تنظیم شود، نباید مسکن و زمین چند برابر تورم بازدهی داشته باشد. تقاضای غیر مصرفی باید از بخش مسکن حذف شود و تنها تقاضای مصرفی برای ساخت باشد. دولت نیز موظف به تنظیمگری ساخت مسکن و اشتغالزایی در این بخش است. بانکها و هولدینگها نیز باید از بنگاهداری بخش مسکن و زمین خارج شوند. دولت باید تنظیمگری داشته باشد و ساخت مسکن به صورت انبوه بسیار مناسب است. در دولت نهم و دهم دولت تنظیمگر بود و پیمانکاران انبوهساز با قیمت پایینتر از ساخت محدود مسکن، با قیمت تمام شده بسیار پایینتر، خانه را به مردم تحویل میدادند. در کنار تولید انبوه مسکن، باید با مالیات تنها انبوهسازان با هدف پوشش تقاضای مصرفی اقدام به ساخت مسکن کنند.
وی ادامه داد: انبوهسازی مسکن نه تنها ارزبر نیست بلکه ارزآور نیز است. در زمان دولت دهم، انبوهسازان ما به عنوان برندی موفق در ساخت مسکن معروف شده بودند و در کشورهای مختلفی مانند ونزوئلا به ساخت مسکن پرداختند. از این محل نیز برای کشور ارزآوری محقق میشد. در زمان جهش تولید مسکن، در دولت دهم، گچکار سه ماهه وقت میداد تا کاری را انجام دهد اما متاسفانه در حال حاضر وضعیت به دلیل تعلل دولت در ساخت مسکن، بسیار بد شده است.
نایب رئیس مجلس در رابطه با میزان خانههای خالی و ابزار مالیاتی مجلس برای عرضه این مسکنها به بازار اظهار داشت: برای خانههای خالی نیز ابزار مالیات جوابگو است. مالیات بر خانههای خالی به تصویب مجلس نیز رسید و از سال آینده اولین مرحله آن اجرایی میشود. کشوری که بیش از 2.7 میلیون خانه خالی دارد و بیش از 500 هزار واحد در شهر تهران خانه خالی افتاده است، باید با نرخهای بسیار بالا مالیات عرصه را بر این محتکران خانه تنگ کرد. مالیات بر خانههای خالی با نرخ مناسب میتواند این خانههای خالی را به بازار عرضه خواهد کرد.
نیکزاد در پایان با اشاره به تاثیرگذاری قیمت زمین بر قیمت مسکن افزود: خانهای که بخواهد بسیار لوکس نیز ساخته شود، هزینه ساخت آن در نهایت 10 میلیون تومان خواهد بود، بنابراین خانه لوکس متر مربعی 150 میلیون تومان به خاطر زمین آن است که بسیار گران خواهد بود. باید فکر اساسی در رابطه با زمین داشته باشیم. قیمت منطقهای زمین باید تعیین شود و بالاتر از این نیز مبلغ نیز مالیات اخذ شود. بنابراین مسئله مسکن، بخش عمدهاش هزینه زمین است که باید حل شود.
تخلف بانکها در پرداخت تسهیلات مسکن/عرضه 2.7 میلیون واحد مسکونی با تصویب مالیات بر خانههای خالی