صاحب خونه ما که با کمال پرویی ۶۰ درصد اجاره رو اضافه کرد و گفت اگر هم نمی خوایی می تونی تخلیه کنی ملک رو خیلی هم بخوایی سر و صدا کنی، پول پیش رو نمیدم!
در حالی که بسیاری از مستاجران از رشد قیمت اجاره نگران هستند که بسیاری از مشاوران املاک و مالکان هنوز افزایش 25 درصدی را قبول ندارند.
زمان مطالعه 6 دقیقه
این روز ها وضعیت بازار اجاره به سمت کاهش قیمت در حرکت است این در حالی است که به گفته بسیاری از کارشناسان بازار مسکن در شرایط رکود تورمی به سر می برد و همین امر باعث شده که بازار مسکن به سمت رکود حرکت می کند این در حالی است که طبق بررسی های میدانی انجام شده بسیاری از مستاجران با وجود آنکه در انتظار دریافت وام ودیعه مسکن هستند، اما هنوز با مشکلات بسیار زیادی در این حوزه رو به رو هستند.
امسال افزایش قیمت اجاره زودتر از موعد هر سال شروع شد چرا که شیوع ویروس کرونا باعث شد که بسیاری از مالکان از این موضوع سوء استفاده کنند و نرخ های اجاره خود را افزایش دهند و از طرف دیگر اجازه ندادن برای بازدید از واحد های مسکونی سبب شد که نرخ های اجاره بالا برود تا جایی که اعتراض متقاضیان و مستاجران، زمینه ساز تعیین سقف افزایش قیمت اجاره از طرف ستاد ملی مقابله با کرونا و همچنین الزام به تمدید قرارداد های اجاره تا سفید شدن وضعیت کشور از لحاظ ویروس کرونا شد.
از سوی دیگر تدابیری که دولت در ابتدای سال برای مستاجران در نظر گرفته است، هنوز نتواسته چندان کارگشا باشد به طوری که به گفته بسیاری از مستاجران، مالکان و موجران توجه چندانی به این موضوع نمی کنند.
طبق بررسی های صورت گرفته اگر چه به گفته بسیاری از کارشناسان و مسئولان به طور معمول در نیمه دوم سال نرخ های اجاره کاهش می یابد، اما هنوز بسیاری از موجران و مالکان در تب اجاره تابستان به سر می برند و این خود باعث نگرانی برخی از مستاجران در زمستان شده است.
در این شرایط برخی افراد سودجو به بهانه های مختلف سعی داشتند نرخ های اجاره را 30 تا 40 درصد هم افزایش دهند و از طرف دیگر مستاجران را مجبور به تخلیه واحد مسکونی کردند.
در همین رابطه توسلی یکی از مستاجران که در محدوده خیابان اشرفی اصفهانی ساکن است در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، با بیان اینکه بازار اجاره امسال برای ما بسیار دلهره آور بود، گفت: از یک طرف مالک قصد داشت نرخ اجاره را 30 درصد افزایش دهد از طرف دیگر هیچ موجری اجازه بازدید از ملک خود را نمی داد.
او ادامه داد: تعیین سقف اجاره و دریافت تسهیلات تا حدودی توانست بازار را آرام کند، اما امیدواریم با این شرایط اقتصادی شود بازار را کنترل کرد.
همچنین تاجداری یکی دیگر از مستاجران که در منطقه غرب تهران ساکن بود در گفت وگو با خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، با بیان اینکه متاسفانه با وجود آنکه دولت نرخ های مشخصی برای تمدید واحد های مسکونی در نظر گرفته بود، اما نه تنها مالک و موجر این موضوع را قبول نداشته بلکه حتی مشاوران املاک هم می گویند مگر می شود با 25 درصد یک ملک را تمدید کرد.
او ادامه داد: باید دولت هرچه سریعتر نظارت خود را بر مشاوران املاک تشدید کند، اما متاسفانه در این حوزه هیچ نظارتی صورت نمی گیرد و این موضوع خود باعث اجاد مشکلات بسیار زیادی در این حوزه شده است.همچنین یکی از مشاوران املاک در محدوده جنوب پایتخت عنوان کرد که میزان جابه جایی ها در ماه های پایانی سال قبل نزولی بود و همین موضوع خود زمینه ساز افزایش قیمت چشمگیر اجاره در هفته های ابتدایی سال شد.او ادامه داد: باید دولت اقدامات لازم در حوزه بازار اجاره را در قالب یک برنامه ریزی درست و همه جانبه اجرایی کند تا شاهد بهبود دائم این بازار شویم.وطنی یکی دیگر از مستاجران که در محدوده خیابان خوش تهران ساکن است به خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان گفت: با وجود آنکه توانستیم با پیگیری های بسیار زیاد تسهیلات ودیعه مسکن را دریافت کنیم، اما با این وجود مالک نرخ اجاره را بیش از 30 درصد افزایش داده است.
او ادامه داد: مالک در ابتدا راضی به تمدید قرار داد اجاره برای دریافت کد رهگیری نمی شد که این به عقیده من یکی از بزرگترین مشکلات مستاجران است.
شرایط مستاجران در ما های ابتدایی شیوع کرونا نابسامان بود به طوری که ستاد ملی مقابله با کرونا تصمیم به پرداخت وام اجاره ودیعه مسکن گرفت. البته پرداخت این وام هم مشکلات و دردسر های بسیار زیادی به همراه داشت چرا که در ابتدا بانک ها اعلام کرده بودند که هنوز بخشنامه و یا ابلاغیه ای در این خصوص به ما ارائه نشده و از طرف دیگر بسیاری از مستاجران هم عنوان می کردند که مالکان حاضر به تمدید قرارداد و یا ارائه کد رهگیری نیستند.
همین موضوع باعث شد که از ابتدای پرداخت تسهیلات ودیعه که دولت برای 600 هزار نفر در نظر گرفته بود اما روند کند پرداخت تسهیلات باعث شده که تا پایان آذرماه از مجموع 302 هزار و 334 متقاضی دریافت وام ودیعه تاکنون 148 هزار و 215 نفر نزدیک به 50 درصد توانسته اند این تسهیلات را دریافت کنند.
روند کند پرداخت تسهیلات باعث شده که ستاد ملی مقابله با کرونا اقدام به تمدید پرداخت وام اجاره مستاجران کند به طوری که متقاضیان می توانند تا بهمن ماه این تسهیلات را دریافت کنند.
در همین رابطه حسام عقبایی نایب رئیس اول اتحادیه املاک مشاوران املاک کشور در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، با بیان اینکه به طور معمول در سه ماهه پایانی سال فصل اجاره وارد دوران رکود می شود، گفت: در ماه های دی، بهمن، اسفند ما شاهد کمترین جابجایی ها در حوزه اجاره هستیم و به طور معمول هم مالکان در این ایام تمایل چندانی را برای اجاره دادن واحد های خود نیستند به همین دلیل میزان اجاره به کمترین سطح خود می رسد.
او با بیان اینکه به طور معمول در فصل زمستان نرخ های اجاره 15 درصد نسبت به فصل تابستان کاهش می یابد، بیان کرد: از سوی دیگر با توجه به مصوبات ستاد ملی کرونا در حوزه اجاره مالکان در شهر تهران برای تمدید واحد های خود تنها موظف هستند 25 درصد و در کلانشهر ها 20 درصد و در شهر های کوچک 15 درصد افزایش دهند بنابراین طبق قانون موجران باید به این مصوبات توجه بسیار زیادی کنند.
نایب رئیس اول اتحادیه مشاوران املاک در پاسخ به این سوال که بسیاری از مالکان وموجران به این قوانین و موضوع توجه چندانی ندارند، گفت: مستاجران می توانند در این زمینه به شورای حل اختلاف مراجعه کننده و مالکان هم در این بین حق ندارند که حکم تخلیه صادر کنند.
عقبایی او با بیان اینکه هم اکنون بازار اجاره در شرایط رکود تورمی شدید به سر می برد، گفت: تعداد قرارداد ها در زمستان 99 نسبت به نیمه اول سال بسیار کاهش یافته و طبق بررسی های صورت گرفته هم شاهد آن هستیم که قرارداد میزان اجاره ها و قرارداد ها سیر نزولی داشته است و پیش بینی می شود که تا پایان سال 99 و همچنین تا فروردین 1400 بازار اجاره با رکود تورمی مواجه شود.
وی گفت: تاثیر پرداخت این تسهیلات در نیمه اول سال می تواند بسیار موثر باشد، اما متاسفانه روند طولانی پرداخت تسهیلات و کم کاری بانک ها باعث شده که این روند پرداخت کند شود ودر همین رابطه بسیاری از متقاضیان از این بخش انصراف دادند.
همچنین مصطفی قلی خسروی رئیس اتحادیه املاک کشور در گفت وگو با باشگاه خبرنگاران جوان، با بیان اینکه روند بازار را تابع روند بازار خرید مسکن است، گفت:در زمانی که ما شاهد رکود در بازار خرید و فروش مسکن و همچنین کاهش قیمت ها هستیم و بعید است که بازار اجاره هم با افزایش نرخ ها رو به رو شود.
براساس این گزارش در شرایطی که بازار مسکن به سمت رکود در حرکت است این بار باید نظارت دولت در این بازار بیشتر شود چرا که ممکن است در سایه بی توجهی ها و سوء استفاده برخی از افراد این بازار دچار نوسان شدید شود.نگرانی مستاجران از بازار اجاره در سرمای زمستان / مالکان سقف 25 درصدی اجاره را قبول ندارند
صاحب خونه ما که با کمال پرویی ۶۰ درصد اجاره رو اضافه کرد و گفت اگر هم نمی خوایی می تونی تخلیه کنی ملک رو خیلی هم بخوایی سر و صدا کنی، پول پیش رو نمیدم!
ستاد ملی مبارزه با کرونا قانون تصویب کرده که مالکین رو مجبور به تمدید قرارداد اجاره بکنه ولی گفته که اگر مالک و یا اقوام درجه یک ملک رو نیاز داشته باشند مالک می تونه تمدید نکنه. خوب همه مالک ها میگن که ما خودمون می خوابیم بیایم بشینیم و نیازی ندارند که این موضوع را ثابت کنند. بعد هم پس از تخلیه ملک، دوباره اون رو با قیمت بیشتری اجاره میدن. انگار کسایی که توی ستاد ملی مبارزه با کرونا هستند نمی دونند که قانون نوشته شده اجاره نمیشه و همیشه مالک ها به واسطه چک ها و پول پیش مستاجر رو می ترسونن و دست مستاجر هم به جایی بند نیست.