در سال های اخیر با ایجاد سامانه های متعدد و قوانین خلق الساعه، بسیاری از انبوه سازان و سازندگان دارای صلاحیت نتوانستند پروانه های خود را تمدید کنند.
زمان مطالعه 2 دقیقه
نبود منابع مالی کافی برای احداث ساختمان ها از عوامل مهم محقق نشدن وعده ساخت سالانه یک میلیون واحد در طرح نهضت ملی مسکن بود. همچنین تورم بالا و نوع قراردادهای ساخت این ساختمان ها-که اکثراً یکطرفه بود- از دیگر دلایل این اتفاق محسوب می شوند.
این در حالی بود که پیشنهاد انبوه سازان برای ساخت واحدها به صورت مشارکتی نیز مورد تأیید قرار نگرفت. اکثر ساختمان ها برای دهک های 1 تا 3 طراحی شدند و برای سایر دهک ها هیچ تدبیری اندیشیده نشد. با توجه به قیمت ساخت و میزان وام و سود آن ها، این دهک ها حتی در صورت تخصیص منابع هم توان بازپرداخت نخواهند داشت.
اگر ساختمان ها به صورت مشارکت با بخش خصوصی و انبوه سازان ساخته می شد، دولت می توانست به راحتی نیاز دهک های پایین را برطرف کند. یکی دیگر از مشکلات مهم، بروکراسی و دست اندازی هایی بود که در صدور پروانه ساخت و هزینه های بالای جواز و عوارض مربوط به این ساختمان ها تحمیل می شد. حتی هزینه های مالیات و بیمه این ساختمان ها به خوبی حل نشد و مبالغ زیادی از انبوه سازان دریافت می شد.
بروکراسی در صدور پروانه های اشتغال انبوه سازان نیز از دیگر مشکلات است. متأسفانه در این سال ها با ایجاد سامانه های متعدد و قوانین خلق الساعه، بسیاری از انبوه سازان و سازندگان دارای صلاحیت نتوانستند حتی پروانه های خود را تمدید کنند. با توجه به تغییر دولت و وزرا، بدنه میانی موجود در برابر حذف بروکراسی ها و کاهش هزینه ها مقاومت زیادی دارد. این گونه به نظر می رسد عده ای نمی خواهند کار ساخت مسکن با کیفیت و قیمت مناسب در کشور انجام شود و هر بار با ایجاد یک بخشنامه یا شیوه نامه، سعی در قفل کردن اجرای این طرح بسیار مهم دارند.
شهاب سعادت نژاد- عضو انجمن انبوه سازان استان تهران
چرا ساخت سالانه یک میلیون مسکن محقق نشد؟