معاون وزیر راه و شهرسازی گفت: دولت در بافت های فرسوده 550 میلیون وام نوسازی پرداخت می کند که بخشی از این تسهیلات با سود صفر درصد از 150 میلیون تومان به 185 میلیون تومان افزایش یافته است.
زمان مطالعه 5 دقیقه
محمد آئینی در نشست خبری اظهار کرد: حدود 167 هزار هکتار بافت ناکارآمد در کشور وجود دارد که 2.7 میلیون واحد مسکونی را شامل می شود و 30 درصد از جمعیت شهرها در این مناطق زندگی می کنند. این واحدها بعضا قبل از آنکه زلزله ای بیاید با وقوع یک صاعقه و باران شدید تخریب می شوند.
وی افزود: اولویت دولت سیزدهم در بافت فرسوده، نوسازی مسکن است. راهبرد اصلی و عملیاتی شرکت بازآفرینی شهری ترغیب سرمایه گذاران برای سرمایه گذاری در بافت های فرسوده ای است که ساکنان آن بدون حمایت دولت امکان نوسازی و بازآفرینی ندارند.
به گفته آیینی، در دولت سیزدهم نوسازی با ابلاغ بسته تشویقی شهرسازانه و مشارکت سرمایه گذاران برای سرمایه گذاری در بافت با تضمین سرمایه سرمایه گذاران و حمایت ساکنان بافت ها در برنامه قرار گرفت.
مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران در خصوص تسهیل گری های برنامه هفتم توسعه برای نوسازی بافت های فرسوده، توضیح داد: در برنامه هفتم توسعه بند صریحی آمده که بر اساس آن شهرداری ها مکلف هستند حداکثر سه ماه نسبت به صدور پروانه ساختمانی با با تخفیف حداقل 50 درصدی اقدام کنند. اگر شهرداری ها به این تکلیف قانونی عمل نکنند ترک فعل محسوب می شود و قابلیت پیگیری از دستگاه قضایی را دارد.
آئینی تصریح کرد: بندی در برنامه هفتم توسعه آمده است که بر اساس آن تمامی حمایت ها، تسهیلات و تخفیف های نهضت ملی مسکن به بافت فرسوده تعلق می گیرد که تاکنون 80 همت در این بخش به کار گرفته شد.
مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران گفت: تخصیص وام ارزان قیمت در بافت های ناکارآمد و بافت های هدف بازآفرینی در برنامه است.
آئینی افزود: امسال تسهیلات نهضت ملی مسکن که 550 میلیون تومان است به بافت های فرسوده نیز تعلق می گیرد که در بافت های فرسوده 185 میلیون تومان با سود صفر و دوره بازپرداخت نیز 7 ساله است که این رقم در سال گذشته 150 میلیون تومان وام با سود صفر و دوره بازپرداخت سه ساله بود.
به گفته وی، تاکنون 23 هزار و 504 واحد قرارداد پرداخت تسهیلات در بافت های فرسوده با مالکان منعقد شده است.
معاون وزیر راه و شهرسازی گفت: برای نخستین بار، ارائه وام مرمت و مقاوم سازی در بافت های تاریخی مصوب شده است. این تسهیلات به پیشنهاد وزارت راه و شهرسازی و مصوبه شورای پول و اعتبار به این واحدها تعلق می گیرد. تسهیلات این بافت ها در تهران 360 میلیون تومان، در سایر کلانشهرها 320 میلیون تومان، در مراکز استان ها 280 میلیون تومان، در سایر شهرها 240 میلیون تومان و روستاها 200 میلیون تومان است.
آئینی تاکید کرد: در برنامه است تا با راهکارهایی این امکان را فراهم کنیم تا برای مقاوم سازی واحدهای مسکونی شهری همچون مسکن روستایی حمایت های لازم انجام بگیرد. همچنین، در نظر داریم تا با اتخاذ تدابیر لازم شرایطی را فراهم کنیم و متقاضیان نهضت ملی مسکن در بافت فرسوده با نرخ ترجیهی تسهیلات دریافت کنند که این دو برنامه در دستور پیگیری قرار دارد.
مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران در خصوص اجرای بسته تشویقی شهرسازانه که در 19 بند مصوب و ابلاغ شد، توضیح داد: بسته تشویقی شهرسازانه این امکان را برای هرکدام از شهرها فراهم کرده است تا با توجه به ویژگی های شهرها خود تغییراتی را ایجاد کنند. هم اینک بسته های تشویقی در شهرهایی که به اجرا درآمده اند سبب رشد 140 درصدی ساخت و ساز در همان شهرها شده اند.
وی گفت: در بسته های تشویقی شهرسازانه به عنوان نمونه در تهران هر 100 متر به بالا یک طبقه تراکم تشویقی و در متراژ 400 متر به بالا دو طبقه تراکم اضافی دریافت می کنند.
معاون وزیر راه و شهرسازی افزود: در حال حاضر، در 170 شهر بسته تشویقی شهرسازانه در حال اجراست.
آئینی محور بعدی درنظر گرفته شده در برنامه هفتم توسعه را طرح کلید به کلید عنوان کرد و در بیان جزئیات آن گفت: طرح کلید به کلید به این نحو است که در مالکان بافت های فرسوده می توانند خانه فرسوده خود را با واحد نوساز و یا یک قطعه زمین تعویض کنند و 40 درصد تخفیف شهرسازانه دریافت کنند.
به گفته آئینی 10 هزار واحد در برنامه سال جاری برای اجرای طرح کلید به کلید پیش بینی شده است.
آئینی در بخش دیگری از سخنان خود اعلام کرد: در شش ماهه اخیر تعداد واحدهای مسکونی در دست نوسازی 33.5 درصد افزایش یافت. همچنین، در سال 1401 سهم شرکت بازآفرینی شهری ایران از پروانه ها 19 درصد بود که امسال در سه ماه نخست سال جاری این رقم به 22.6 درصد افزایش یافت.
وی خاطرنشان کرد: سهم شرکت بازآفرینی شهری ایران در دو سال نخست دولت سیزدهم نوسازی 325 هزار واحد بوده است که تاکنون 202 هزار واحد پروانه دریافت کرده و 179 هزار و 501 واحد در حال ساخت است و بر اساس ارزیابی ها 55 درصد برنامه نوسازی بافت های فرسوده محقق شده است.
مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران گفت: تاکنون 54 هزار و 341 واحد در بافت های فرسوده و در 9 دوره افتتاح گروهی به بهره برداری رسید.
آئینی یادآور شد: هم اکنون 167 هزار هکتار اراضی کشور به بافت های ناکارآمد تخصیص یافته است که شامل بافت های فرسوده، بافت های تاریخی و سکونتگاه های غیررسمی می شوند. در این مساحت پنج میلیون و 700 هزار واحد مسکونی وجود دارد که دو میلیون و 700 هزار واحد از این تعداد واحدها به عنوان واحدهای ناپایدار به شمار می روند و 10 میلیون نفر در این مناطق ساکن هستند. بنابراین نیاز بوده تا با فراهم کردن شرایط امکان نوسازی این محلات و مقاوم سازی آنها در برنامه قرار گیرد که این مهم در دولت سیزدهم در برنامه شرکت بازآفرینی شهری ایران قرار گرفت و با راهکارهایی تلاش شده است تا این مهم به سرانجام برسد.
معاون وزیر راه و شهرسازی میانگین ناپایداری واحدهای مسکونی در بافت های ناکارآمد را معادل 46 درصد عنوان کرد.
پرداخت وام 185 میلیونی نوسازی مسکن با سود صفر