مسکن یکی از موضوعات مورد بررسی در جلسه شورای عالی کار بود که به گفته ی یکی از اعضای شورای عالی کار مقرر شد بعد از ایجادقرارگاه ویژه مسکن کارگران, ساخت 50 هزار مسکن به صورت آزمایشی در چند استان تا قبل از پایان سال آغاز شود.
زمان مطالعه 3 دقیقه
مطابق قانون اساسی داشتن مسکن حق هر خانواده ایرانی است. دولت ها طبق این موضوع موظف به تأمین مسکن هستند. بر اساس اصل 31 قانون اساسی دولت موظف است با رعایت اولویت برای کسانی که نیازمندتر هستند به ویژه کارگران و روستاییان این اصل را اجرا کند.
در راستای تأمین مسکن برای خانوارها طرح های مختلفی برای خانه دار کردن اقشار جامعه پیش بینی شده که از جمله آنها طرح مسکن مهر و طرح مسکن ملی است. به موازات اجرای طرح مسکن ملی طرح مسکن کارگری و ساخت مسکن در شهرک های صنعتی نیز در دستور کار قرار گرفت. دولت سیزدهم نیز با هدفگذاری ساخت یک میلیون واحد مسکونی در سال و ساخت 4 میلیون واحد تا پایان دولت، طرح نهضت ملی مسکن را کلید زد.
قیمت سرسام آور مسکن و به تبع آن اجاره بهای سنگین عملاً بیش از نصف حقوق کارگران را می بلعد و حال در شرایطی که حتی کارگران برای پرداخت اجاره در تنگناهای مالی هستند، دیگر توانی مالی برای خرید خانه حتی به شرط دریافت وام هم ندارند.
سیصد وبیست و یکمین نشست شورای عالی کار چند روز گذشته با حضور شرکای اجتماعی برگزار شد و یکی از دستورات آن بحث مسکن کارگران بود.
مهدی مسکنی، معاون امور تعاون وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در این نشست مسئله اصلی مسکن کارگری در کشور را تأمین زمین عنوان کرد و افزود: بر همین اساس تفاهم نامه 400 هزار واحد مسکونی فی مابین وزارت تعاون، کار و رفاه و اجتماعی و وزارت راه و شهرسازی در مهرماه 1400 امضا شد.
وی افزود: در ادامه مسیر، اساسنامه تعاونی های مسکن جهش کارگری در شهریورماه 1401 و دستورالعمل نحوه تشکیل این تعاونی ها آبان ماه سال گذشته تهیه و ابلاغ شد.
مسکنی تأکید کرد: بند (ب) ماده 12 اساسنامه تعاونی مسکن جهش کارگری اشاره کامل به شرایط اختصاصی تعاونی مسکن کارگران دارد.
مسکنی گفت: کارگران ابتدا باید از طریق سامانه وزارت راه و شهرسازی ثبت نام کنند تا به ما معرفی شوند و پس از وسع سنجی و دهک بندی، در قالب تعاونی های مسکن متشکل و پروژه های مسکن وارد مرحله ساخت می شوند.
مطابق اظهارات آیت اسدی, عضو کارگری شورای عالی کار 10 پیشنهاد برای تامین مسکن کارگران در جلسه اخیر شورای عالی کار مطرح شد. تخصیص زمین رایگان دولتی برای مسکن کارگران فاقد مسکن، تامین تسهیلات ارزان قیمت با استفاده از امکانات وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و دو بانک زیر مجموعه رفاه کارگران و توسعه تعاون که بخشی از تسهیلات خود را برای مسکن کارگران اختصاص دهند، پیشنهاد پرداخت تسهیلات با نرخ پایین تر به کارگران که بخشی از آن را کارفرما و بخشی را کارگر پرداخت کند, ارائه مصالح ارزان ساخت از شرکت های زیرمجموعه شستا و تأمین اجتماعی به کارگران, ساخت مسکن کارگران از بیمه و مالیات معاف شوند یا تخفیف قابل توجهی بگیرند تا مسکن کارگری رونق بگیرد.
به گفته ی آیت اسدی، عضو شورای عالی کار وزیر کار در این جلسه موافقت کرد که یک ستاد در وزارت کار ظرف یک هفته تشکیل شود که در آن نمایندگانی از وزارت راه و شهرسازی، وزارت تعاون، سازمان تامین اجتماعی، نماینده کارگران و نماینده کارفرمایان حضور داشته باشند و طرح ساخت مسکن کارگری به صورت آزمایشی در یکی دو استان شروع شود و قبل از پایان سال حداقل 50 هزار واحد مسکن کارگری ساخته شود.
ساخت 50 هزار مسکن کارگری به صورت آزمایشی در کشور تا پایان سال