رشد قیمت مسکن در یک سال اخیر بیش از نرخ رشد دلار بوده که این موضوع نشان دهنده وجود حباب در بازار مسکن است اکنون این سوال مطرح است که چگونه می توان از این حباب کاست.
زمان مطالعه 4 دقیقه
شورای مسکن استان تهران عزم خود را جزم کرده تا با شناسایی واحدهای خالی صاحبان آن را مجبور به پرداخت مالیات کند. اما در این بین باید دید چقدر این موضوع قابلیت اجرایی دارد و وزارت راه و شهرسازی چه برنامه های در حال اجرایی در این مورد دارد و اینکه در نهایت اجرای این قانون تا چه اندازه شدنی است و می تواند قیمت ها در بازار اجاره را بشکند.
طبق اعلام رسمی 500 هزار خانه خالی یا در حال ساخت در استان تهران وجود دارد که باید از آنها مالیات دریافت شود.
اجرای قانون مالیات بر خانه های خالی باعث می شود احتکار مسکن توجیه اقتصادی نداشته باشد و واحدهای خالی از سکنه به بازار عرضه شود که به تبع بر روی قیمت مسکن تأثیر بسزایی خواهد داشت. پس از اجرای این طرح می توان انتظار داشت که کاهش قیمت و افزایش معاملات را داشته باشیم و دست سوداگران را از بازار مسکن کوتاه کند و از سوی دیگر نرخ مالیات بر خانه های خالی می تواند برای دولت نیز درآمد زایی داشته باشد.
فرهاد بیضایی، کارشناس مسکن در خصوص راه های شناسایی خانه های خالی به مهر گفت: بحث تشخیص خانه های خالی از طریق قبوض که بارها اعلام شده است بحث شماره کنتورهای برق است چرا که واحدهای مسکونی کدهایی دارند که در برق است چرا که بقیه کنتورها از قبیل گاز و آب مشترک است و برق تنها کنتوری است که جداگانه برای هر واحد مسکونی در نظر گرفته می شود و کد یونیک دارد و این کد با کد ملی سرپرست خانوار متصل است که این اتصال نشان می دهد کدام خانواده در کدام واحد مسکونی ساکن هستند.
وی در ادامه افزود: اگر مستأجر باشد که در یک واحد مسکونی سکونت داشته باشد کد سرپرست خانوار ساکن در آن خانه کد یونیک برق است و این باعث می شود خانه هایی که در آن یک خانواده زندگی می کند کاملاً مشخص شود.
این کارشناس مسکن در ادامه افزود: نکته بعدی این است که واحدهای مسکونی که دارای کد یونیک برق هستند و کسی در آن ساکن نیست خالی از سکنه تشخیص داده می شود و خوبی این روش این است که بحث آماری که داده می شود واحدهای مسکونی که پیشرفت فیزیکی بالای 80 در صد دارد و ممکن است انشعابات نداشته باشند شرکت آمار خالی تشخیص می داد و این باگ آماری مرتفع می شود.
فرهاد بیضایی گفت: واحدهای مسکونی که دارای انشعابات است یک واحد تمام شده است و اگر بعد از کد یونیک تأیید کند خانه های خالی شناسایی می شود و نکته این است که در کنار تشخیص اگر مردم خودشان خود اظهاری مالیاتی پر کنند هم می تواند کمکی بر شناسایی خانه های خالی باشد و باید پرداخت ها اعلام شود تا مردم مکان های سکونتی خود را اعلام کنند.
وی در ادامه آیا این امر باعث می شود که قیمت اجاره بها کاهش پیدا کند نیز گفت: برای مناطقی که نرخ خانه های خالی بالا است می تواند کاهش قیمت به همراه داشته باشد ولی عرضه کمتر از 5 درصد اصلاً اثری در قیمت بازار نمی گذارد و بازار اجاره تابعی از قیمت ملک است تا وقتی عرضه و تقاضا یکی نشود کاهش ها نامحسوس و کمرنگ خواهد بود
به گزارش خبرنگار مهر، دولت برای اعمال مالیات واحدهای خالی دلایلی دارد؛ جریمه مالیاتی برای واحدهای خالی از سکنه در کوتاه مدت تعادل نسبی در بازار مسکن ایجاد می کند اما برای حل مشکل مسکن در بلند مدت بهتر است که ساخت و سازها تسریع شود. در صورت اعمال مالیات بر خانه های خالی، نگه داشتن واحدها مقرون به صرفه نخواهد بود و سازندگانی که موفق به فروش واحدهای خود نمی شوند آنها را به اجبار وارد بازار اجاره می کنند. سازندگان اگر ببینند ساخت و ساز صرفه اقتصادی ندارد از این حوزه خارج می شوند و با کمبود عرضه، قیمت ها افزایش می یابد.
برای حل مشکل مسکن باید سالانه یک میلیون مسکن ساخته شود و بهتر است برای ساخت از بخش خصوصی استفاده شود چرا که تجربه ساخت مسکن توسط دولت نشان داده است که بخش خصوصی بهتر می تواند پروژه ها را به نتیجه برساند بنابراین بهتر این است که برای حل بحران مسکن از بخش خصوصی استفاده شود.
کاهش قیمت اجاره بها از طریق روش مالیات ستانی خانه های خالی