وزارت راه و شهرسازی براساس آیین نامه پیشنهادی خود، که در هیأت وزیران مصوب شد برنامه اجرایی بستر سازی، ایجاد و توسعه زیست بوم نوآوری، فناوری و کارآفرینی را تدوین و اجرایی می کند.
زمان مطالعه 5 دقیقه
بر اساس آیین نامه پیشنهادی وزارت راه و شهرسازی که درهیات وزیران مصوب شده، این وزارتخانه موظف است با همکاری وزارت صنعت، معدن و تجارت و بانک مرکزی، الگوی مالی زنجیره تأمین مسکن و حمل و نقل را با تمرکز بر بکارگیری محصولات شرکت های دانش بنیان و واحدهای فناور در حوزه مسکن و حمل و نقل حداکثر ظرف 6 ماه پس از ابلاغ این آیین نامه تدوین کرده و برای تصویب به شورای عالی مسکن ارائه کند. بر اساس آیین نامه «حمایت از تولید، دانش بنیان و اشتغال آفرین در حوزه حمل ونقل، مسکن، ساختمان و شهرسازی» وزارت راه و شهرسازی موظف است با همکاری وزارت صنعت، معدن و تجارت و بانک مرکزی، الگوی مالی زنجیره تأمین مسکن و حمل و نقل را با تمرکز بر بکارگیری محصولات شرکت های دانش بنیان و واحدهای فناور در حوزه مسکن و حمل و نقل حداکثر ظرف 6 ماه پس از ابلاغ این آیین نامه تدوین کرده و برای تصویب به شورای عالی مسکن ارائه کند. بخشی از اهداف این آیین نامه، ایجاد سیستم حمل ونقل یکپارچه، هوشمند، ایمن، سریع، کارآمد، پاک و راهکارهای نوآورانه به منظور افزایش سهم حمل ونقل همگانی، ایفای نقش موثر در ترانزیت و تجارت بین المللی، افزایش چابکی و کارآمدی حاکمیت در بخش حمل ونقل، کاهش اثرات مضر محیط زیستی، توسعه حمل و نقل عمومی سبز، بهینه سازی مصرف انرژی است.
تولید و عرضه صنعتی مسکن با اولویت بهینه سازی مصرف انرژی، کاهش قیمت تمام شده ساخت مسکن، افزایش کیفیت و سرعت ساخت با توجه به سند ملی آمایش سرزمین و معماری ایرانی اسلامی، از دیگر اهداف این آیین نامه است.
دولت با تصویب این آیین نامه ارائه راهکارهای فناورانه در طراحی و تولید مسکن و ساختمان اعم از استفاده و تولید انرژی های پاک و تجدیدپذیر از جمله انرژی خورشیدی، مدیریت منابع آب و توسعه استفاده از آب خاکستری، بازچرخانی آب، احداث ساختمان های سبز و پایدار سازگار با محیط زیست و متناسب با نیازهای سالمندان و افراد کم توان را نیز دنبال می کند.
شناسایی چالش ها و ظرفیت های شرکت های دانش بنیان و واحدهای فناور و تدوین ساز و کارهای حمایتی از قبیل ارائه تسهیلات حمایتی و پوشش بخشی از ریسک های تجاری سازی به منظور رفع موانع شرکت های مذکور از دیگر اهداف آیین نامه مصوب هیأت وزیران است.
بنابر این گزارش وزارت راه و شهرسازی مکلف است نسبت به بهره گیری از کارخانه های خانه سازی ذیل سازمان ملی زمین و مسکن با اولویت ایجاد و توسعه کارخانه نوآوری و پردیس پارک های علم و فناوری اقدام کند. همچنین، براساس این آیین نامه وزارت راه و شهرسازی موظف شده با همکاری معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری، به منظور حمایت از توسعه فعالیت شرکت های دانش بنیان و واحدهای فناور از طریق صندوق توسعه حمل ونقل و صندوق ملی مسکن و در چارچوب اساسنامه آن ها، نسبت به ارائه خدمات ضمانتی و ارائه تسهیلات موردنیاز شرکت های دانش بنیان و واحدهای فناور با اولویت طرح ها، اقلام و تجهیزات راهبردی، تحریمی و یا ارزبر در حوزه های فعالیت وزارت اقدام کند.
وزارت راه و شهرسازی موظف است با همکاری وزارت صنعت، معدن و تجارت و بانک مرکزی، الگوی مالی زنجیره تأمین مسکن و حمل و نقل را با تمرکز بر بکارگیری محصولات شرکت های دانش بنیان و واحدهای فناور در حوزه مسکن و حمل و نقل حداکثر ظرف 6 ماه پس از ابلاغ این آیین نامه تدوین کرده و برای تصویب به شورای عالی مسکن ارائه کند.
این وزارتخانه همچنین باید نسبت به راه اندازی صندوق پژوهش و فناوری حمل و نقل پیشرفته و صندوق پژوهش و فناوری مسکن با مشارکت بخش غیر دولتی و از محل وجوه در اختیار خود و سازمان های تابعه و وابسته و با همکاری صندوق نوآوری و شکوفایی و با رعایت قوانین و مقررات اقدام کند. همچنین به منظور توسعه نقش آفرینی سکوهای داده محور حوزه خدمات برخط حمل و نقل بار و مسافر و ارائه خدمات توسط این سکوها، وزارت راه و شهرسازی موظف است نسبت به تدوین ضوابط مربوط به ارائه خدمات حمل و نقل بین شهری بار و مسافر و توسعه زیرساخت های مورد نیاز آن اقدام کند.
به منظور توسعه صنعت پهپادهای غیرنظامی در کشور با اولویت حوزه های خدماتی، تفریحی و ورزشی، وزارت راه موظف است با همکاری ستاد کل نیروهای مسلح و وزارت کشور، نسبت به تسهیل مجوزهای فعالیت شرکت های دانش بنیان و واحدهای فناور فعال در این حوزه و ایجاد فضاهای مناسب در محدوده کلان شهرها برای آزمون و اجرای عملیات پرنده های کوچک هدایت پذیر خدمات غیرنظامی اقدام کند.
وزارت راه و شهرسازی موظف است با همکاری معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری، وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، شهرداری ها و مشارکت بخش غیردولتی در راستای حمایت از فناوری های پیشران و پرچمدار، با استفاده از ظرفیت قانون جهش تولید مسکن، تسهیلات و حمایت های لازم را برای ایجاد شهر و شهرک های هوشمند الگو یا هوشمندسازی شهرهای موجود با رعایت ملاحظات محیط زیستی و زیرساخت های هوشمند با زیست پذیری و خوداشتغالی بالا با رویکرد استفاده از ظرفیت شرکت های دانش بنیان و واحدهای فناور را فراهم سازد.
بر اساس این آیین نامه، وزارت راه و شهرسازی موظف است با همکاری سازمان حفاظت محیط زیست و وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، دستورالعمل حمایت و توسعه فناوری های مرتبط با ساختمان سبز، جنگل های عمودی و تطبیق محیط زیستی را در راستای گسترش فضای سبز شهری و مدیریت مصرف انرژی ساختمان و کاهش آلایندگی ظرف سه ماه تدوین و ابلاغ کند. آیین نامه «حمایت از تولید، دانش بنیان و اشتغال آفرین در حوزه حمل و نقل، مسکن، ساختمان و شهرسازی» به پیشنهاد وزارت راه و شهرسازی دوشنبه 22 اسفند به تصویب هیأت دولت رسید.
تدوین برنامه زیست بوم فناوری و کارآفرینی در وزارت راه و شهرسازی