افزایش سقف تسهیلات طرح نهضت ملی مسکن از 100 به 450 میلیون تومان، مطالعه، مکانیابی و تصویب طرح ایجاد 34 شهرک مسکونی و اصلاح ماده 10 آیین نامه اجرایی قانون ساماندهی حمایت از تولید و عرضه مسکن بخشی از تسهیل گری دولت در اجرای قانون جهش تولید مسکن است.
زمان مطالعه 9 دقیقه
به گزارش خبرنگارپایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی، طرح نهضت ملی مسکن یکی از برنامه های کلان دولت سیزدهم در بخش مسکن است که احداث 4 میلیون واحد مسکونی طی چهار سال دولت سیزدهم را در برنامه قرار داده است. در این طرح 3 میلیون و 200 هزار واحد آن در مناطق شهری و 800 هزار واحد آن در مناطق روستایی احداث می شود.
بنا بر اعلام معاونت مسکن و ساختمان بیش از 5 میلیون و 400 هزار متقاضی مسکن در سامانه طرح های حمایتی مسکن به نشانی tem.mrud.ir ثبت نام کردند که تعداد افراد واجد شرایط اولیه با سه شرط تاهل، عدم استفاده از تسهیلات دولتی و عدم مالکیت بررسی شده است و اسامی متقاضیان پالایش اولیه برای پالایش شرط چهارم (سابقه سکونت) به ادارات کل راه و شهرسازی استان ها و شهرهای جدید ارجاع شده است. بر اساس تاکید رستم قاسمی وزیر راه و شهرسازی و محمود محمودزاده معاون مسکن و ساختمان، پالایش نهایی متقاضیان تا پایان خردادماه تکمیل خواهد شد تا روند معرفی متقاضیان پالایش نهایی شده به بانک ها برای افتتاح حساب و اتصال به پروژه ها انجام شود و پروژه های تامین زمین شده وارد فاز عملیاتی و اجرایی شود.
بر اساس اعلام معاونت مسکن و ساختمان، تعداد پروژه های شروع شده در مناطق شهری 530 هزار واحد است. همچنین تعداد پروژه های آغاز شده در مناطق روستایی 160 هزار واحد و تعداد پروژه های کلنگ زنی شده در مناطق شهری 321 هزار واحد گزارش شده است.
اجرای قانون جهش تولید مسکن مصوب سال 1400 که با هدف بر حق تامین مسکن خانوارهای فاقد مسکن طراحی و تدوین شد مستلزم انجام کارهایی از قبیل ثبت نام و پالایش متقاضیان، تامین زمین، تامین مالی، مدیریت اجرا و ساخت تا تامین زیرساخت ها و خدمات روبنایی و زیربنایی، تحویل به متقاضیان و فروش اقساطی تسهیلات بود که در این خصوص معاون مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی در همراهی با سازمان ها و دستگاه های مختلف آنها را عملیاتی و اجرایی کرد. بر اساس تاکید معاونت مسکن و ساختمان اجرای قانون و دستیابی به اهداف آن مستلزم هماهنگی و تعامل با دستگاه های اجرایی در حوزه های مرتبط با مقوله مسکن است.
طبق اعلام معاونت مسکن و ساختمان با وجود تمامی مشکلات و چالشهای موجود بخش قابل ملاحظهای از اراضی موردنیاز طرح، تامین یا شناسایی و احصا شده، عملیات اجرایی تعداد زیادی پروژه شروع و پرداخت تسهیلات بانکی با کمترین موانع در حال انجام است. همچنین با عنایت به اینکه فرآیند تولید مسکن از مرحله آمادهسازی زمین، تجهیز کارگاه تا تکمیل واحد مسکونی حداقل نیازمند طی یک دوره زمانی دو ساله است، به منظور تسریع در امور و تحقق اهداف برنامه، شروع عملیات اجرایی دو میلیون واحد مسکونی برای سال اول برنامهریزی و اجرایی شده است.
اهم اقدامات انجام شده در راستای قانون جهش تولید مسکن شامل این موارد است:
انجام نیاز سنجی زمین و مسکن به تفکیک شهری و استانی برای تولید سالانه مسکن و ابلاغ به استانها و دستگا ه های اجرایی متولی، تدوین برنامه عملیاتی-اجرایی در اجرای مفاد قانون جهش تولید مسکن مبنی بر احداث سالانه یک میلیون واحد مسکونی (چهار ساله 4 میلیون واحد مسکونی) با رویکرد برخورداری و تخصیص مشوق ها و یارانه به دهک های مختلف درآمدی و تصویب آن در شورای عالی مسکن، توسعه بانک اطلاعات زمین جهت ثبت اطلاعات زمینهای تامین و شناسائی شده در تمامی شهرهای کشور برای اجرای برنامههای حوزه مسکن.
ارسلان مالکی در خصوص بانک زمین و نقش سازمان ملی زمین و مسکن در راه اندازی آن گفته بود: اراضی وزارت راه و شهرسازی و سایر دستگاه ها شناسایی و در بانک زمین بارگذاری شد. همچنین محدوده، حریم و کاربری های بیش از 360 شهر در بانک زمین بارگذاری شد. (بیشتربخوانید)
تأمین زمین به استعداد بیش از یک میلیون و 200 هزار واحد مسکونی و پیگیری تامین مابقی اراضی مورد نیاز از طریق ایجاد شهرک یا شهر جدید، الحاق زمین به محدوده شهرها، تغییر کاربری اراضی مستعد و استفاده از اراضی مازاد دستگاه های دولتی، پیش بینی تأمین تسهیلات مورد نیاز بر اساس قانون جهش تولید مسکن برای پروژه های طرح نهضت ملی مسکن از محل اعتبارات تبصره 18 قانون بودجه 1400 تا سقف 360 هزار میلیارد تومان در سال1400، همچنین هماهنگی برای پرداخت تسهیلات ساخت و نوسازی مسکن وفق مفاد ماده (4) قانون جهش تولید مسکن (تدوین و ابلاغ دستورالعمل های مورد نیاز اعطای تسهیلات ساخت مسکن، ثبت نام در سامانه تسهیلات از سازندگان طرح های حمایتی مسکن و بخش خصوصی با معرفی به بانک های عامل، پرداخت تسهیلات به متقاضیان بخش دیگر اقدامات انجام شده در راستای قانون جهش تولید مسکن است.
افزایش سقف تسهیلات طرح نهضت ملی مسکن از 100 میلیون تومان به میزان 450 میلیون تومان برای شهر تهران، 400 میلیون تومان برای سایر کلان شهرها، 350 میلیون تومان برای مراکز استان، 300 میلیون تومان برای سایر مناطق شهری و 250 میلیون تومان برای مناطق روستایی به ازای هر واحد و همچنین افزایش دوره بازپرداخت از 12 سال به 20 سال. (مجموع دوران مشارکت مدنیو فروش اقساطی) ، ثبت نام بیش از 5 میلیون و 500 هزار نفر متقاضی مسکن در طرح نهضت ملی مسکن در سراسر کشور، پیگیری اتمام ساخت 530 هزار واحد مسکونی شروع شده طرح اقدام ملی مسکن (دارای پیشرفت فیزیکی 10 درصد) است.
ثبت نام از تعداد بیش از 23 هزار سازنده جهت دریافت تسهیلات ساخت مسکن به استعداد 136, 316 واحد مسکونی، آغاز عملیات اجرایی 160 هزار واحد مسکونی در مناطق روستایی، کلنگ زنی 321 هزار واحد مسکونی طرح نهضت ملی مسکن، انعقاد تفاهم نامه با نهادهای حمایتی (کمیته امداد امام خمینی و سازمان بهزیستی) و همچنین سازمان اوقاف برای تامین مسکن 520 هزار تحت پوشش فاقد مسکن این نهادها در شهرها و روستاهای کشور، برآورد زمانی و مکانی میزان مصالح ساختمانی مورد نیاز برای احداث 4 میلیون واحد مسکونی و انجام هماهنگی با وزارت صمت برای تأمین مصالح مورد نیاز از دیگر اقدامات است.
بر اساس اعلام معاونت مسکن و ساختمان، بخش دیگری از اقدامات انجام شده در اجرای قانون جهش تولید مسکن شامل پیگیری تأمین خدمات زیربنایی و روبنایی و تامین مصالح مورد نیاز پروژه های طرح نهضت ملی مسکن در قانون جهش تولید مسکن، مطالعه، مکان یابی و تصویب طرح ایجاد 34 شهرک مسکونی و 6 شهر جدید (علاوه بر 22 شهر جدید موجود) برای تامین زمین مورد نیاز احداث واحدهای مسکونی در شهرهای دارای مشکل کمبود زمین بخصوص کلان شهرها (این شهرک ها در مراحل مختلف از طراحی تا تصویب در شورای عالی معماری و شهرسازی است) گزارش شده است.
انعقاد تفاهم نامه با دستگاه های اجرائی از جمله سازمان اوقاف، بنیاد مستضفعان جمهوری اسلامی ایران، وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، وزارت آموزش و پرورش برای تامین مسکن اقشار مختلف جامعه شامل کارگران، نیروهای مسلح و طلاب، بسیجیان و...، به ظرفیت حدود 4 میلیون واحد مسکونی جهت استفاده از ظرفیت دستگاه ها برای تأمین مسکن اقشار مختلف جامعه، برگزاری سه جلسه شورای عالی مسکن برای تسریع سیاست گذاری در راستای تسهیل و تسریع در اجرای قانون جهش تولید مسکن، طرح مسائل و مشکلات این حوزه و اتخاذ تصمیمات لازم در برخی موارد برای رفع مشکل، اصلاح ماده (10) آیین نامه اجرایی قانون ساماندهی حمایت از تولید و عرصه مسکن برای افزایش طول دوران فروش اقساطی زمین از 5 سال به 10 سال، از دیگر اقدامات وزارت راه و شهرسازی در اجرای قانون جهش تولید مسکن است.
مذاکره با کشورهای خارجی جهت تولید مسکن با استفاده از ظرفیت شرکت های ساختمانی خارجی با رویکرد ورود تکنولوژی و فناوری های نوین جهت ساخت صنعتی مسکن و استفاده از منابع مالی خارجی، انجام هماهنگی لازم با وزارت کشور برای اعمال تخفیف در هزینه و تسهیل و تسریع در صدور پروانه های ساختمانی در برنامه های حمایتی مسکن توسط شهرداری ها، انعقاد تفاهم نامه با سازمان نظام مهندسی کشور جهت اعمال سیاست های تشویقی برای مهندسین داوطلب به ارائه خدمات فنی و مهندسی در برنامه های حمایتی تولید مسکن، پیگیری از وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی برای تسهیل در امور بیمه و کاهش هزینه های پروژه های ساختمانی طرح های حمایتی مسکن از دیگر اقدامات است.
اصلاح ماده (1) آیین نامه اجرایی قانون ساماندهی حمایت از تولید و عرضه مسکن با هدف تسهیل شرایط متقاضیان واجد شرایط طرح های حمایتی دولت در حوزه سابقه مالکیت و سابقه سکونت، اصلاح برخی از مواد آیین نامه اجرایی قانون ساماندهی و حمایت از تولید و عرضه مسکن با هدف تسهیل شرایط متقاضیان و ضوابط واگذاری زمین (ماده یک آیین نامه مذکور) ، اعلام فراخوان برای تدوین طرح جامع مسکن به تمامی دانشگاه ها، اساتید و قطب های علمی کشور و همچنین اعلام عمومی از طریق مرکز ارتباطات و اطلاع رسانی وزارت راه و شهرسازی، انتخاب مشاور و تدوین پیش نویس شرح خدمات طرح جامع مسکن از دیگر اقدامات اجرای قانون جهش تولید مسکن است.
تدوین پیش نویس اساس نامه صندوق ملی مسکن بر اساس ماده (3) طرح جهش تولید مسکن و تصویب ابلاغ آن توسط دولت و برآورد منابع قابل تخصیص به این صندوق، انجام مکاتبات لازم و پیگیری تخصیص منابع، تدوین و ابلاغ دستورالعمل نحوه احراز سابقه سکونت و مالکیت در طرح های حمایتی مسکن، تدوین دستورالعمل نحوه برخورداری پلکانی خانوار از حمایت های قانونی جهش تولید مسکن، تدوین و ابلاغ دستورالعمل نحوه احراز شرایط مجردان در طرح های حمایتی مسکن، تدوین دستورالعمل ضوابط و شاخصها و تحقق هویت و فرهنگ ایرانی اسلامی در طرح های حمایتی مسکن، تدوین آیین نامه مربوط به نحوه واگذاری زمین به صورت 99 ساله در شهرهای کشور از دیگر اقدامات است.
تدوین و ابلاغ دستورالعمل های مربوط به قانون تعالی خانوار و حمایت از جوانی جمعیت، طراحی و ایجاد سامانه های مختلف از جمله سامانه طرح نهضت ملی مسکن برای ثبت نام و پالایش متقاضیان با هدف احصای نیاز واقعی به مسکن و شفافیت در میزان حمایت های دولت از متقاضیان واجد شرایط و پایش پروژه های این طرح، سامانه پرداخت تسهیلات ساخت مسکن جهت درج برخط تقاضای تسهیلات ساخت مسکن توسط سازندگان (اعم از حمایتی و غیرحماتی) بر اساس مفاد تبصره 18 قانون بودجه سال 1400 و ماده (4) قانون جهش تولید مسکن با هدف ایجاد شفافیت در پرداخت تسهیلات بانکی و هدفمند نمودن آنها به سمت تولید مسکن از دیگر اقدامات گزارش شده در اجرای قانون جهش تولید مسکن گزارش شده است.
تدوین آیین نامه تسهیل و توسعه صندوق های زمین و ساختمان در بخش مسکن و همکاری در تدوین آیین نامه اجرایی شناسایی خانوار با وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در راستای ماده 54 مکرر قانون مالیات های مستقیم از دیگر اقدامات معاونت مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی اجرای قانون جهش تولید مسکن است.
جزئیات اجرای قانون جهش تولید مسکن در وزارت راه و شهرسازی اعلام شد