در شرایطی که 4 ماه است، آمار و اطلاعات بازار مسکن تهران منتشر نمیشود، شرایط بازار مسکن در این مدت ملتهب شده و رشد قیمت مسکن روند کاهش را تجربه نمیکند.
زمان مطالعه 4 دقیقه
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، انتشار آمار و اطلاعات دقیق از حوزههای اقتصادی یکی از زیرساختهای فعالیت کارشناسان و پژوهشگران به حساب آمده و میتواند زمینه بهبود عملکرد دستگاههای اجرایی را به همراه داشته باشد.
در شرایط کنونی بسیاری از مشکلات ایجاد شده در تصمیمگیریهای حوزه مسکن ناشی از ضعف آمار و اطلاعات بوده و همین امر یکی از زمینههای شرایط اسف بار بازار واحدهای مسکونی را به وجود آورده است.
در چنین شرایطی، محمد اسلامی، وزیر راه و شهرسازی 90 روز پیش در تاریخ 27 مرداد ماه سال جاری در برنامه گفتگوی ویژۀ خبری، ضمن اشاره به بازار مسکن و قیمت نجومی هر متر مربع واحد مسکونی در شهر تهران، تصریح کرد: «به معاونت مسکن راه و شهرسازی دستور دادهام تا اطلاعات و آمار قیمتهای بازار مسکن را منتشر نکند.»
در حالی که وزیر مسکن انتشار آمار و اطلاعات مسکن پایتخت را منتفی اعلام کرده بود، محمود محمودزاده، معاون مسکن و شهرسازی ">وزارت راه و شهرسازی یک روز بعد یعنی در تاریخ 28 مرداد ماه سال 99 در بیان این نکته که قرار نیست انتشار آمار متوقف شود، بلکه این آمار با دقت بیشتری منتشر خواهد شد، گفت: «در حقیقت بنا شد آمار منتشر شده واقعیت کشور را منعکس کند و تنها مرتبط با استانی خاص نباشد تا به این ترتیب از به هم ریختگی ذهنها نیز جلوگیری شود.»
در شرایطی که وزیر راه و شهرسازی و معاون مسکن و ساختمان این وزارتخانه مواضع نسبتا متناقضی نسبت به انتشار آمار و اطلاعات مسکن در تهران گرفتند، دیگر اظهارات متولیان مسکن خبر از تغییر در نظام انتشار آمار مسکن و ساختمان میداد.
در همین ارتباط تا قبل از ارائه نکردن آمارهای توسط راه و شهرسازی، این وزارت خانه به همراه بانک مرکزی، متوسط قیمت هر متر مربع واحد مسکونی در شهر تهران را بر اساس معاملات انجام شده محاسبه میکرد. این در حالیست که بر اساس اظهارات متولیان حوزه مسکن در راه و شهرسازی قرار شد مبنای محاسبه دیگر تعداد معاملات نباشد و تعداد کل واحدهای مسکونی هر منطقه قیمت میانگین شهر تهران و سایر شهرها را فراهم کند.
در همین ارتباط 47 روز پیش و در تاریخ 9 مهرماه سال جاری، محمود محمودزاده در مصاحبهای ضمن بیان این نکته که آمار و اطلاعات دقیق بازار مسکن طی چند روز آینده ارائه میشود، گفت:« اگر قیمتهای درست و صحیح را اعلام کنیم در بازار مسکن راهنماست، اما اگر فقط آمار خام را منتشر کنیم طبیعی است که گمراهکننده خواهد بود، بهعنوان نمونه در شهر تهران متوسط قیمت مسکن را بیست و چند میلیون تومان اعلام میکنند، اما از نظر علمی وقتی از یک جامعهای میخواهیم آماری را استخراج کنیم باید بخشی را که قیمت غیرطبیعی دارد خارج کنیم.»
معاون مسکن و ساختمان وزیر راه و شهرسازی، با اشاره به خارج کردن آمار مرتبط با منطقه 1 تهران به عنوان آمار غیر طبیعی، عنوان کرد:«اگر در تهران عدد منطقه 1 را از متوسط قیمت مسکن خارج کنیم، متوسط قیمت مسکن پایتخت به 10 تا 15 میلیون تومان خواهد رسید.»
معاون مسکن شهرسازی در حالی قیمت مسکن در پایتخت را بین 10 تا 15 میلیون تومان تلقی میکند که بر اساس اطلاعات بانک مرکزی، قیمت مسکن در پایتخت بدون احتساب منطقه 1 تنها 1.2 میلیون تومان کاهش داشته و به 24.1 میلیون تومان میرسد.
در شرایطی که بازار مسکن با تورم افسار گسیخته مواجه شده و قیمت مسکن بر خلاف سالهای قبل، در پاییز وارد فاز کاهش نشده است، جلوگیری از انتشار آمار مسکن به همراه بیان اظهارات متناقض با آمار بانک مرکزی میتواند منجر به تشویش بیش از پیش فضای بازار مسکن شود.
در همین ارتباط، فردین یزدانی، کارشناس ضمن ابراز تاسف از دستور وزیر راه و شهرسازی در ارتباط با ممنوعیت انتشار اطلاعات و آمارهای مرتبط با قیمت مسکن، گفت: «شفافیت بازار همواره یک ابزار یاری رسان به حساب میآید و هر اقدامی که جلوی این شفافیت را بگیرد منجر به بهبود شرایط نخواهد شد.»
این کارشناس مسکن در تشریح تجربه تلخ جلوگیری از شفافیت بازار، افزود: «زمانی که جلوی انتشار قیمت واحدهای مسکونی در سایتها و نرم افزارهای اینترنتی گرفته شد، نه تنها شاهد سامان گرفتن بازار مسکن نبودیم بلکه شرایط برای افزایش قیمت نیز مهیا شد. در شرایطی که تجربیات ناموفق این تصمیمات مشخص است، استفاده دوباره از آن مایه تاسف خواهد بود».
در شرایط کنونی بیش از 4 ماه است که راه و شهرسازی از انتشار آمار مرتبط با حوزه مسکن خودداری میکند و مشخص نیست، دلیل خلف وعده متولیان مسکن در این وزارتخانه در ارتباط با بیان اطلاعات قیمتی بازار مسکن از کجا ناشی میشود.
حبس 4 ماهه آمار بازار مسکن پایتخت/ وزارت راه وشهرسازی همچنان اطلاعات را منتشر نمیکند