نگاهی به وضعیت و تحولات بازار معاملات مسکن در کلانشهر اصفهان نشان میدهد که صدور پروانههای ساختمانی از سال 98 افزایش یافته است، بیشترین پروانه ساختمانی صادر شده و معاملات مسکن در منطقه هشت و بیشترین میانگین قیمت خانه مربوط به منطقه 6 است و حدود 100 هزار خانه خالی دارد.
زمان مطالعه 10 دقیقه
به گزارش ایرنا، کلانشهر اصفهان به عنوان مرکز استان اصفهان به وسعت 550 کیلومتر مربع و با 2 میلیون نفر جمعیت بعنوان سومین شهر پر جمعیت ایران در مرکز کشور قرار دارد و یکی از شهرهای تاریخی و گردشگری و قطب سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و علمی بشمار می آید.
اگرچه قیمت مسکن در هر شهر در مناطق مختلف متفاوت است اما طبق گزارش مرکز آمار ایران، اصفهان پس از تهران گرانترین شهر است و به گفته کارشناسان از جمله دلایل آن می توان به میزان اشتغال ناشی از گردشگری و همچنین سطح رفاه شهری مطلوب آن اشاره کرد.
طبق نتایج سرشماری عمومی نفوس و مسکن سال 1395، جمعیت کلانشهر اصفهان یک میلیون و 961 هزار و260 نفر و 619 هزار و 91 خانوار بود که در 607 هزار و 765 واحد مسکونی معمولی سکونت داشتند؛ همچنین آمار سرشماری سال 95 نشان داد که 99 هزار و 394 واحد مسکونی خالی در شهر اصفهان وجود دارد که نشان دهنده وجود مازاد واحد مسکونی است.
بر اساس نتایج سرشماری سال 1395 بیشترین خانوار ساکن در مناطق پانزده گانه کلانشهر اصفهان به ترتیب در مناطق هشت، 10 و هفت با 75 هزار، 65 هزار و 52 هزار خانوار و کم جمعیت ترین منطقه 11 با 18 هزار خانوار ثبت شده است.
همچنین بیشترین واحدهای مسکونی ثبت شده در این شهر نیز به ترتیب در مناطق هشت، 10 و هفت با 74 هزار، 65 هزار و 52 هزار خانه و کمترین در منطقه 11 با 17 هزار خانه و بیشترین واحدهای مسکونی خالی به ترتیب در مناطق هشت، 10 و هفت با 12 هزار، 9 هزار و هشت هزار واحد و کمترین در منطقه 11 با 2 هزار واحد ثبت شده است.
مناطق هفت، هشت و 10 شهرداری اصفهان بر اساس نقشه تقسیمبندی این شهر به ترتیب در شمال، شمال غربی و شرق این خطه و در محور شمالی رودخانه زاینده رود مستقر است و در سال های گذشته با تبدیل زمین های زراعی به مسکونی و تاثیر عواملی مانند قرار گرفتن در مسیرهای بزرگراهی با رشد ساخت و ساز و ایجاد مجتمع های مسکونی بزرگ مواجه شد.
جمعیت شهر اصفهان در سال 1399 با توجه به نرخ رشد جمعیت معادل 2 میلیون و 52 هزار نفر و 648 هزار خانوار برآورد می شود بدین معنی که سالانه حدود 25 هزار نفر و هفت هزار و 200 خانوار به جمعیت این شهر اضافه شد که بدون شک آنها نیازمند مسکن مناسب بودند.
وضعیت مسکن و ساخت و ساز در کلانشهر اصفهان در سال های اخیر دستخوش تحولات بسیاری شد بطوریکه بر اساس گزارش گروه آمارهای ثبتی سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان، روند تغییر آمار پروانههای ساختمانی صادر شده گویای روند کاهشی آن از سال 92 تا 97 و سپس صعود آن از سال 98 است.
تعداد پروانه های ساختمانی صادر شده از حدود 9 هزار فقره در سال 92 به حدود سه هزار در سال 97 رسید و سپس از سال 98 مجدد رشد پیدا کرد و به نزدیک پنج هزار فقره و سپس سه هزار فقره در نیمه نخست سال 99 رسید.
بر اساس این آمار از سال 92 تا نیمه نخست 99 بیشترین تعداد پروانهها در شهر اصفهان در سال 1392 با 9 هزار و 389 فقره و کمترین تعداد در سال 1397 با سه هزار و 366 فقره صادر شده است و بالاترین میانگین مساحت زیربنا در سال 1393 معادل 236 متر مربع و پایینترین میانگین آن 178 مترمربع در سال 1395 بود.
سال 1398 معادل چهار هزار و 656 پروانه احداث ساختمان توسط شهرداری اصفهان صادر شد که نسبت به سال قبل آن 38.3 افزایش داشت اما میانگین مساحت زیربنا 13.8 درصد کاهش یافت؛ همچنین در 6 ماه نخست سال 1399 تعداد پروانه های ساختمانی با افزایش 14.8 درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل آن به 2 هزار و 952 پروانه رسید و تعداد واحدهای مسکونی و میانگین مساحت زیر بنا به ترتیب 27.3 و 22.9 درصد رشد یافت و به 12 هزار و 944 واحد و 240 متر مربع رسید.
تعداد واحدهای مسکونی ساخته شده در کلانشهر اصفهان نیز از سال 92 که معادل 38 هزار واحد بود در سال های پس از آن کاهش یافت و به 13 هزار واحد در سال 96 رسید اما از سال 97 مقداری افزایش یافت تا اینکه در سال 98 به 18 هزار و 582 واحد و در نیمه نخست سال 99 به نزدیک 13 هزار واحد رسید.
همچنین نگاهی به آمار سال 1398 نشان می دهد که بیشترین سهم از تعداد پروانههای ساختمانی صادر شده به ترتیب مربوط به مناطق هشت، هفت و 10 ، بیشترین سهم در مساحت زیربنای پروانههای ساختمانی صادر شده به ترتیب مربوط به مناطق پنج، هفت و هشت و بیشترین سهم از تعداد واحد مسکونی به ترتیب مربوط به مناطق هشت، هفت و 10 است.
رییس گروه آمارهای ثبتی سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان اصفهان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: صدور پروانه ساختمانی در فصل زمستان نسبت به فصول دیگر سال بیشتر است بهمین دلیل پیش بینی می شود که مجموع آمار صدور پروانه های ساختمانی و ساخت و ساز در سال 99 در کلانشهر اصفهان نسبت به سال 98 افزایش یافته باشد.
سیدعلی قرشی با بیان اینکه هنوز آمار نیمه دوم سال 99 در این زمینه استخراج نشده است، افزود: روند صدور پروانههای ساختمانی، تعداد واحدهای مسکونی و مساحت زیر بنا از سال 92 کاهشی بود بهمین دلیل با توجه به اینکه بخش عمدهای از درآمدهای شهرداری از محل صدور پروانههای ساختمانی تامین میشود این امر تاثیر زیادی بر تامین اعتبارات عمرانی داشته است.
این کارشناس با اشاره به تحولات بازار معاملات مسکن شهر اصفهان در بهار سال 1399 گفت: بر اساس آمارهای خام سامانه ثبت معاملات املاک و مستغلات کشور در این فصل میزان معاملات واحدهای مسکونی شهر اصفهان نسبت به فصل قبل و فصل مشابه سال قبل به ترتیب 34.9 و 49.5 درصد کاهش داشت.
وی با بیان اینکه در فصل بهار 99 میانگین قیمت خرید و فروش یک متر مربع زیر بنای واحد مسکونی معامله شده از طریق بنگاههای معاملات ملکی شهر اصفهان، هفت میلیون و 200 هزار ریال بود، افزود: این رقم نسبت به فصل قبل و فصل مشابه سال 98 به ترتیب 6.2 و 102.2 درصد افزایش دارد.
قرشی همچنین با اشاره به اینکه معاملات مسکن در فصل بهار 1399 نسبت به فصل مشابه سال قبل آن به غیر از منطقه هفت در دیگر مناطق شهری اصفهان روند کاهشی داشت، خاطرنشان کرد: بیشترین حجم معاملات در این فصل مربوط به مناطق هشت، پنج، یک و 13 بوده است.
وی با بیان اینکه در بهار 1399 بیشترین قیمت یک مترمربع زیربنای مسکونی معامله شده در کلانشهر اصفهان 18 میلیون و 447 هزار تومان در منطقه 6 و کمترین 2 میلیون و 760 هزار تومان در منطقه 11 بود، تصریح کرد: در یک سال گذشته قیمت های مسکن در اصفهان باز هم افزایش یافته اما هنوز آمار آن بطور دقیق استخراج نشده است.
این کارشناس آمار، بیشترین رشد قیمت واحد مسکونی در کلانشهر اصفهان در بهار 1399 را مربوط به منطقه 14 با 305.9 درصد و کمترین را مربوط به منطقه یک با 37.6 درصد اعلام و اضافه کرد: این شاخص در کل شهر اصفهان 102.2 درصد افزایش داشت.
رییس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان اصفهان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، حدود 100 هزار واحد مسکونی خالی برای کلانشهر اصفهان را عدد بالایی دانست و اظهار داشت: هنوز نگاه عده ای به مسکن بعنوان کالای اقتصادی است و نه مصرفی زیرا اعتقاد دارند که سرمایه گذاری در بخش مسکن با توجه به نرخ تورمی که دارد، کار مناسبی است.
غلامحسین عسکری افزود: نگاه سرمایه گذاری برای سود بیشتر باعث ایجاد پدیده مسکن خالی شده و به جای اینکه این واحدها به دست مصرف کننده واقعی برسد، خالی مانده است و شاید بتوان این کار را نوعی احتکار خواند که تورم زاست.
وی با بیان اینکه حجم معاملات مسکن در اصفهان در اوائل سال 99 برای مدتی رشد یافت اما از مهر به بعد دچار رکود شد، خاطرنشان کرد: تجربه سال های گذشته نشان می دهد هرگاه تغییر دولت اتفاق می افتد با رشد و رونقی در بازار مسکن مواجه می شویم اما هرچه به سال های پایان دولت ها نزدیک شدیم این بازار افت پیدا می کند.
این کارشناس افزود: با توجه به این تجربه به نظر می آید این روزها زمان مناسبی برای سازندگان مسکن و خانه سازی است و از طرفی رشد قیمت زیادی برای آن وجود دارد.
عسکری، قیمت مسکن در شمال کلانشهر اصفهان در زمان حاضر را به طور میانگین 15 میلیون تومان و در جنوب این شهر تا 100 میلیون تومان برای هر متر مربع اعلام و تصریح کرد: قیمت مسکن در هر یک از محله ها با توجه به ویژگی ها و بالا و پایین شهر بودن آن متفاوت است.
وی با بیان اینکه نگاهی به آمار سال گذشته نشان می دهد که بیشترین قیمت مسکن در کلانشهر اصفهان مربوط به منطقه 6 مانند خیابان های به مرداویچ و ملاصدرا و کمترین مربوط به منطقه 11 است، تصریح کرد: در بهار 99 قیمت اجاره بهای مسکن نیز افزایش یافت.
رییس نظام مهندسی ساختمان اصفهان اضافه کرد: زمین های داخل شهر کلانشهر اصفهان محدود است بهمین دلیل این آفت به جان شهر افتاده که خانه های قدیمی را خراب و به جای آنها برج مسکونی و خانه های چند طبقه می سازند که این کار سود بیشتری در مناطق بالای شهر دارد اما از طرفی منجر به تراکم جمعیت در برخی از مناطق شهری می شود.
وی درباره منطقه هشت کلانشهر اصفهان خاطرنشان کرد: این منطقه که اکنون محله ها و خیابان هایی مانند خانه اصفهان، رباط و جابر انصاری در شمال این شهر را در بر می گیرد در سال های گذشته ارزان قیمت بود و در آن بسیاری از زمین های کشاورزی به مسکونی تبدیل شده است.
وی درباره رشد قیمت زمین های منطقه 10 اصفهان گفت: در این منطقه مانند محله های 24 متری و اطشاران، زمین هایی که در اطراف حلقه ترافیکی اصفهان و بزرگراه های شهید صیاد شیرازی و شهید آقا بابایی قرار گرفتند آزاد شدند و رشد قیمت پیدا کردند و همین امر منجر به توسعه مسکن سازی و انبوه سازی در آنجا شد.
عسکری افزود: منطقه 15 نیز شامل خوراسگان و خیابان هایی مانند ارغوانیه است که پس از پیوستن به مناطق شهرداری اصفهان برای مسکن سازی جاذبه بیشتری پیدا و چهره آن تغییر کرد.
رییس نظام مهندسی ساختمان اصفهان با تاکید بر لزوم اجرای طرح های کارآمد جهت تامین مسکن مستضعفان، گفت: امروزه برخی از جوانان بدلیل نداشتن مسکن نمی توانند ازدواج کنند و همین امر در دراز مدت به توقف رشد جمعیت و پیر شدن کشور منجر خواهد شد.
وی با بیان اینکه قیمت واحدهای مسکونی طرح اقدام ملی برای دهک های پایین جامعه چندان مناسب نیست، افزود: در برخی از کشورهای پیشرفته برای درصد بالایی از قیمت مسکن وام بانکی با بهره پایین پرداخت می شود اما در کشورمان مردم ناچار به اخذ وام بانکی با بهره های بالا هستند.
عسکری با تاکید بر اینکه فراهم نشدن مسکن با قیمت مناسب برای دهک های پایین به گسترش پدیده هایی مانند حاشیه نشینی نیز منجر خواهد شد، تصریح کرد: دولت باید زمینه لازم برای پرداخت وام های ارزان قیمت با بهره پایین را فراهم کند و بهتر است این وام به شرکت های انبوه ساز پرداخت شود.
بر اساس نتایج سرشماری 95، استان اصفهان دارای یک میلیون و 608 خانوار با جمعیت پنج میلیون نفر است که از این تعداد یک میلیون و 412 هزار خانوار شهری و 196 هزار خانوار روستایی است. کلانشهر اصفهان حدود 2 میلیون نفر جمعیت و 620 هزار خانوار دارد و مرکز استان و پر جمعیت ترین شهر آن است.
سهم استان اصفهان در طرح اقدام ملی مسکن ساخت 70 هزار و 780 واحد است که از این میزان 41 هزار و 500 واحد در سه شهر جدید بهارستان، فولادشهر و مجلسی و 29 هزارو 280 واحد در دیگر شهرهای استان احداث میشود.
تاکنون 42 هزار نفر از متقاضیان طی سه مرحله ثبت نام طرح اقدام ملی مسکن در این استان حائز شرایط شناخته شدهاند و به گفته مسوولان اداره کل راه و شهرسازی اصفهان واحدهای احداث شده بخش خصوصی در بعضی شهرها تکمیل شد و آماده واگذاری است.
بازار مسکن اصفهان از افزایش ساخت و سازها تا 100هزار خانه خالی