زمان مطالعه 4 دقیقه
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور در تاریخ۱۰ تیرماه امسال در پاسخ به نامه ۲۱ خردادماه معاونت مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی، هزینه احداث هر مترمربع واحد مسکونی را اعلام کرد که در آن قیمتها برای واحدهای مصرفی (یک تا دو طبقه) متری یک میلیون و ۷۰۰ هزار تومان و برای واحدهای نسبتاً لوکس (۱۶ طبقه به بالا) متری حدوداً ۳ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان نرخگذاری شده بود.
نرخهایی که حتی با قیمتهای سال قبل از آن نیز همخوانی نداشت و با اعتراض بسیاری از سازندگان همراه شد، چراکه آنها میگفتند در واقعیت بازار، نرخ تمام شده بسیار بالاتر از نرخهایی است که سازمان نظام مهندسی ساختمان اعلام کرده است. هنوز سه ماه از نرخگذاری مذکور برای سالجاری نگذشته است، اما به نظر میرسد هزینههای واقعی ساخت و ساز هر مترمربع از واحدهای مسکونی مصرفی به ۵/ ۲ تا ۳ برابر قیمتی رسیده که نظام مهندسی ساختمان برای امسال طراحی کرده است. قیمت فولاد (میلگرد) و تیرآهن طی ماههای اخیر خبرساز شده و به گفته مهندسان ساختمان تا یکچهارم هزینه ساخت و ساز را حتی برای سازههای بتنی، قیمت فلزات تشکیل میدهند. بر اساس اعلام شرکتهای تولیدکننده سیمان در سامانه کدال (سامانه شفافسازی شرکتهای بورسی)، سیمان نیز در روزهای اخیر توانسته به بهانه افزایش قیمت پاکت، مجوز افزایش ۱۰درصدی قیمت را از ستاد تنظیم بازار اخذ کند. آخرین مجوز افزایش قیمت مربوط به تیرماه بود که هر پاکت سیمان، ۱۷ هزار و ۵۰۰ تومان قیمتگذاری شده بود.
به گفته انبوهسازان، هزینه تمام شده ساخت و ساز مسکن مصرفی تا متری ۶ میلیون تومان رسیده است. از سوی دیگر بر اساس اعلام بانک مرکزی، متوسط قیمت هر مترمربع واحد مسکونی در تهران برای شهریورماه امسال، ۲۴ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان است؛ بنابراین قیمت تمام شده ساخت و ساز تنها ۶/ ۲۴ درصد از هزینه یک واحد مسکونی را به خود اختصاص میدهد و بیش از ۷۵ درصد مابقی ظاهراً به قیمت زمین تعلق دارد.
این در حالی است که گفته میشود معاونت مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی در ابلاغیهای به ادارات کل راه و شهرسازی استانها، هزینه ساخت واحدهای مسکونی ذیل طرح اقدام ملی مسکن را متری ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان بابت امضای قرارداد با سازندگان و پیمانکاران اعلام کرده که این نرخ تاکنون از سوی معاونت مسکن وزارت راه، نه تأیید شده و نه تکذیب؛ قیمتی که احتمالاً صحت داشته باشد و مشخص نیست با قیمتهای فعلی مصالح ساختمانی، چگونه قرار است هر مترمربع مسکن ملی با ۷/ ۲ میلیون تومان ساخته شود. ایرج رهبر، رئیس انجمن انبوهسازان استان تهران در گفتگو با مهر درباره قیمت تمام شده هر متر ساخت و ساز اظهار داشت: در حال حاضر قیمت ساخت و ساز بدون هزینه پروانه ساختمانی و انشعابات آب، برق و گاز، متری ۵/۴ تا ۵ میلیون تومان است. بابت پروانه و انشعابات هم متری یک میلیون تومان باید اضافه کرد. وی ادامه داد: این نرخها در مقایسه با سال گذشته تا ۴۰ درصد افزایش قیمت داشته است. این قیمتها روز به روز تغییر میکند و اگر امروز تیرآهن بخرید، ممکن است با قیمت آن در روز قبل یا بعدش متفاوت باشد.
فرشید پورحاجت، دبیر کانون سراسری انبوهسازان کشور نیز اظهار داشت: تورم مصالح ساختمانی صرفاً در بخش میلگرد طی ۹ ماه گذشته از ابتدای زمستان ۹۸ که کیلویی ۴ هزار تومان بود تا پایان شهریور ۹۹ که به متری ۱۲ هزار تومان رسید، ۳۰۰ درصد بوده است. پورحاجت گفت: به عنوان مثال سال گذشته برخی سازندگان قرارداد پیشفروش مسکن با پیشخریداران را با متری ۱۳ میلیون تومان به امضا رساندهاند، در حالی که همان واحد متری ۲۴ میلیون تومان به فروش میرسد و حالا با بالا رفتن شدید قیمت مصالح ساختمانی، بسیاری از سازندگانی که با مبنای نرخهای قبلی مصالح ساختمانی پیشفروش انجام دادهاند، دچار مشکل جدی شدهاند. آنها مجبور به تکمیل ساختمان با نرخی هستند که ابتدای قرارداد متعهد شدهاند، اما کل سرمایه آنها از بین رفته و امیدی به بازگشت سرمایه خود نیز ندارند.
افزایش آنی مصالح ساختمانی و زیان پیشفروشکنندگان