رشد 335 درصدی صدور پروانه ساخت در تهران

معاون وزیر راه و شهرسازی گفت: از مهرماه سال جاری تاکنون با اجرای بسته تشویقی شهرسازانه در بافت های فرسوده، شاهد 335 درصد رشد در صدور پروانه ساخت درشهرتهران درمقایسه بامدت مشابه سال قبل هستیم.

زمان مطالعه 12 دقیقه

img

محمد آئینی مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری در گفت وگو با برنامه پایش شبکه یک با اشاره به اینکه بیش از 166 هزار هکتار از مساحت شهرها معادل یک چهارم سطوح شهری بناهای ناپایدار و لرزان هستند، گفت: در حدود 1 میلیون و 400 هزار واحد در بافت میانی (بافت فرسوده) حدود 328 هزار واحد در بافت فرسوده تاریخی و در حدود یک میلیون واحد بنای ناپایدار در سکونتگاه های غیررسمی و حاشیه نشینی شناسایی شده است.

معاون وزیر راه و شهرسازی با اشاره به اینکه در استان خراسان رضوی حدود 278 هزار و استان تهران 248 هزار بالاترین تعداد بناهای ناپایدار را دارند که پس از این دو استان، استان اصفهان بیشترین بنای ناپایدار را نسبت به دیگر استان های کشور دارد.

مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران با اشاره به اینکه 2 میلیون و هفتصد هزار بنای ناپایدار لرزان و ایمن نیستند و با کوچک ترین زلزله آوار خواهند شد، گفت: نفوذناپذیری این محدوده از مشکلات اساسی است در حال حاضر هم اگر زلزله پیش نیاید، برای خدمات اورژانس و آتش نشانی هم به سختی دسترسی دارند.

وی اظهارکرد: به دلیل تبعیض صورت گرفته این مناطق محروم و از روند توسعه شهری عقب افتاده اند و عمده حمایت ها، رانت ها و ارزش افزوده ها در مناطق بالای شهرها بوده است.

آئینی نا مقاوم بودن، نفوذناپذیری و عقب ماندگی محدوده های ناکارآمد از توسعه شهری را سه ویژگی اصلی محدوده ناکارآمد شهری برشمرد و اظهار کرد: با درک این موضوع ، مجموع مسئولان وزارت راه و شهرسازی به دنبال این هستند که فاصله را کم کنند و امر بازآفرینی شهری در کشور را شتاب دهند.

وی با یادآوری زلزله بم که در یک شب 35 هزار نفر به کام مرگ فرو رفتند، گفت: در سالگرد زلزله بم، در یک حرکت جهادی و با استفاده از ظرفیت بم، 35 سفیر نوسازی از شهرستان بم به همراه نمایندگان شرکت بازآفرینی شهری به 101 شهر کشور سفر کردند.

معاون وزیر راه و شهرسازی افزود: سفیران نوسازی بم، برای ایران قوی در طی این روزها با مدیران شهری، سازندگان، توسعه گران و مردم ساکن در محلات فرسوده نشست ها و جلسات متعددی برگزار کردند و به آنان یادآور شدند که با نوسازی واحدهای فرسوده می توان از حادثه ای مجدد مانند بم جلوگیری کرد.

آئینی افزود: سفیران در این نشست ها از ساکنین محلات هدف در گفت وگوهای چهره به چهره از مردم خواستند ناظر بر ساخت و ساز باشید و از مهندسان ناظرتان به اصرار بخواهید که حتماً تمامی ضوابط ساخت در ساختمان را رعایت کنند، واقعیت این است که اگر در ساخت جدید، مقرارت ملی ساختمان رعایت شود، هیچ هم وطنی در زلزله شدید هم جانش در خطر نخواهد بود.

دبیر ستاد ملی بازآفرینی شهری پایدار با بیان در این محدوده ها با دو مشکل مواجه هستیم، گفت: مردم ساکن در این واحدها به تنهایی و بدون حمایت، توانایی بازسازی واحدهای خود را ندارند و از سوی دیگر سازندگان و توسعه گران به دلیل اینکه این محدوده ها برای آنها بازده اقتصادی ندارد، رغبت به حضور ندارند.

آئینی با یادآوری اینکه مجموعه شهرداری ها و دولت در قالب بسته های تشویقی حمایت مؤثری داشته باشند، گفت: در قانون و در برنامه ششم توسعه آمده است، و همچنین در قانون حمایت از احیا و بهسازی و نوسازی بافت های فرسوده شهری وزارت راه و شهرسازی و کشور و شهرداری ها در سطوح مختلف مجری بازآفرینی شهری هستند.

وی با بیان اینکه وزارت راه و شهرسازی در امر بازآفرینی در سطوح ملی به عنوان سیاست گذار به شمار می آید، گفت: در سطوح محلی شهرداری ها مسئول نوسازی بافت های فرسوده هستند و در قالب سه سطح ستاد بازآفرینی شهری پایدار ملی، استانی و شهرستانی با یکدیگر کار می کنیم. که در سطح ملی شخص رئیس جمهور رئیس آن و وزیر راه و شهرسازی نایب رئیس آن و سیاست گذار و دبیرخانه این ستاد به شرکت بازآفرینی شهری ایران محول شده و در سطح استان، ریاست آن برعهده استاندار و در سطح شهرستان بر عهده فرماندار است.

معاون وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه در سه حوزه بسته تشویقی تعریف شده است، گفت: حوزه اول مربوط به تسهیلات اداری کاری و در رابطه با مجوز صدور پروانه و تراکم ساخت توسط شهرداری هاست هم اکنون شهرداری ها برای صدور پروانه ساختمانی مکلف هستند تا 50 درصد تخفیف بدهند که می توانند 100 درصد را هم تخفیف دهند و معادل آن جز مطالبات شهرداری ها از دولت هست و دولت پرداخت خواهد کرد، گفت: زمان صدور پروانه ساختمانی به طور متوسط بیش از 6 ماه طول می کشد که طبق مصوبه شورایعالی اداری، شهرداری ها باید ظرف دو هفته برای متقاضیان در محدوده بافت های ناکارآمد شهری پروانه ساخت صادر کنند.

آئینی با بیان باید یک مطالبه عمومی در رابطه با تخفیف عوارض نوسازی و تراکم ساخت و زمان صدور پروانه ساخت ایجاد شود، گفت: اعضای شورای شهر به عنوان سفیران نوسازی باید در رابطه با مطالبات عمومی مردم در بافت های فرسوده توجه جدی داشته باشند.

او در رابطه با بسته تشویقی در قالب تسهیلات ارزان قیمت گفت: توسعه گران، سازندگان و مالکان واحدهای فرسوده می توانند همزمان با استفاده از حمایت ها، تسهیلات و تخفیفات در سامانه تسهیلات بافت فرسوده از سامانه تسهیلات ویژه نهضت ملی مسکن نیز استفاده کنند.

دبیر ستاد ملی بازآفرینی شهری پایدار با اشاره به اینکه پروژه های دانشگاهی و تجارب سالیان گذشته نشان می دهد که بسته تشویقی شهر سازانه به عنوان بسته مؤثر برای سازندگان و توسعه گران به شمار می آید، اظهار کرد: در بخشی از این بسته تشویقی افزایش معقول تراکم مدنظر است بدین ترتیب دو طبقه به سه طبقه، سه طبقه به چهار طبقه و یا اینکه یک طبقه اضافه شده و همچنین تسهیلات در رابطه با ضوابط پارکینگ، معماری و کاربری ها دیده شده است.

آئینی در تشریح بسته تشویقی کالبدی شهر سازانه مصوب شورای عالی شهرسازی و معماری کشور با اشاره به اینکه بر اساس این مصوبه پلاک فرسوده که امکان تجمیع ندارند و یا پلاک فرسوده ای که از سه طرف به کاربری های عمومی نظیر درمانگاه ، مدرسه ، بانک و غیره متصل باشد این پلاک ها حتی کمتر از حد نصاب تفکیک، می توانند پروانه ساخت از شهرداری ها دریافت کنند و اظهار کرد: در بافت های فرسوده، پلاک هایی هستند که حدنصاب تجمیع را دارند که به 150 متر می رسد، دو متر می توانند طولی سطح اشغالی بمنظور ساخت واحدهای بزرگ تر، تسهیلات مربوط به پارکینگ و امکان درب اضافه هم به آن ها داده می شود و مهم تر اینکه اجازه می دهد که سازندگان مسکن استطاعت (واحدهای کمتر از 70 متر) برای گروه های کم درآمد بسازند و بالکن و تراس به عنوان تراکم محاسبه نمی شود.

او در رابطه با نوسازی در مقیاس محورهای اصلی محلات فرسوده گفت: متقاضیان این گروه باید دارای حد نصاب تفکیک (که در هر شهر متفاوت است) یا حاصل از تجمیع به حد نصاب تفکیک برسند یک طبقه تشویقی و علاوه بر آن مشوق های که در گروه قبل بیان شد، اعطا می شود.

در ادامه دبیر ستاد ملی بازآفرینی شهری پایدار با بیان اینکه شهرداری تهران در صدور عوارض نوسازی و تراکم ساخت به طور 100 درصد و در سایر شهرها شهرداری ها به طور متوسط 80 درصد تخفیف می دهند، افزود: سازندگانی که در مقیاس محله محور اقدام به نوسازی می کنند علاوه بر اعطای حداکثر یک طبقه تشویقی، امکان تخصیص سطح اشغال مجاز طبقه همکف به کاربری های تجاری، خدماتی و اداری در نظر گرفته شده است.

معاون وزیر راه و شهرسازی اظهار کرد: برای کسانی است که در مقیاس محلهای و بلوک شهری اقدام به بازآفرینی شهری می کنند، اعطای حداکثر دو طبقه تشویقی نسبت به تراکم مجاز طرح مصوب، امکان تخصیص سطح اشغال مجاز طبقه همکف به کاربری های مشاغل نظیر تجاری، خدماتی و اداری ، امکان تخصیص 20 درصد از فضای باز غیر مسقف مجموعه به منظور تأمین بخشی از پارکینگ های مورد نیاز، از جمله ضوابط تشویقی نوسازی در مقیاس محله ای و بلوک شهری به شمار می رود.

او تصریح کرد؛ شهرداری ها می توانند بسته تشویقی شهر سازانه خودشان را متناسب با شرایط اقتصادی، اجتماعی و اقلیم شهر خودشان را با توجه به بسته تشویقی شهرسازانه مصوب شواری عالی شهرسازی و معماری کشور و اسناد بالادستی تهیه و در کمیسیون ماده 5 استان مصوب کنند. آئینی با اشاره به تجربه 24 ساله خودش در زمینه بازآفرینی شهری اظهار کرد: در هر دوره که دولت و شهرداری ها در امر بازآفرینی شهری دخالت مستقیم داشته اند، پروژه های بازآفرینی شهری به نتایج قابل قبولی منجر نشده است، زیرا بازآفرینی شهری میدانی برای حضور مستقیم مردم است و اینکه که هر زمان بسته های تشویقی و حمایتی از سوی دولت و شهرداری برای مردم ساکن و سازندگان تدارک دیده شده، پروژه های بازآفرینی با موفقیت روبرو بوده است.

او افزود: از سال 88 الی 92 که بخشی از منابع و حمایت های مسکن مهر به سمت نوسازی بافت های فرسوده هدایت شد، موفقیت های خوبی در زمینه بازآفرینی شهری دست پیدا کردیم و هر زمان بسته های تشویقی و مشوق را برداشتیم، امر بازآفرینی شهری 90 درصد کاهش پیدا کرده است.

معاون وزیر راه و شهرسازی با اشاره به اینکه تا کنون در حدود 220 هزار بنای فرسوده تخریب شده و 710 هزار واحد جدید ساخته شده است، گفت: نصف این عملکرد مربوط به چهارساله 88 الی 92 می باشد و از 92 تاکنون تنها در حدود 80 هزار مسکن مورد حمایت قرار گرفته است.

آئینی با بیان اینکه از مهرماه تا کنون با اجرای بسته تشویقی شهر سازانه در شهر تهران به صورت نقطه ای در حدود 200 درصد رشد تعداد واحد مسکن شاهد هستیم. گفت: در سال گذشته به صورت نقطه ای در شهر تهران در حدود 2900 واحد پروانه داشتیم که امسال به 8650 واحد رسیده است.

مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران گفت با اینکه از مهر ماه تا کنون با اجرای بسته تشویقی شهر سازانه در بافت های فرسوده، شاهد 233 درصد رشد در صدور پروانه ساخت در شهر تهران هستیم. گفت: در 166 هزار هکتار بافت ناکارآمد شهری مصوب در حدود 5400 محله هدف بازآفرینی شهری شناسایی شده که شاید از این میزان محلات ما با کمتر از 5 درصد با تراکم جمعیت بالا مواجه هستیم در واقع با رعایت سرانه های مصوبه شورای عالی شهرسازی و معماری ظرفیت افزایش جمعیت در این بافت ها داریم.

معاون وزیر راه و شهرسازی با اینکه افزایش واحد مسکن به منزله افزایش جمعیت نیست، گفت: در شهر تهران که در حدود 45 درصد بافت فرسوده نوسازی شده و تقریباً در حدود 40 درصد به تعداد واحدها افزایش یافته اما تنها 6 درصد جمعیت بافت فرسوده افزایش یافته در واقع می توان گفت، بعد خانوارها کاهش پیدا کرده، مسکن استطاعت و کوچک تر ساخته شده و نکته مهم تر اینکه ما در مقایسه با بالای شهر وقتی می گوئیم که مناطق فرسوده از روند توسعه عقب مانده اند، متأسفانه این داستان را داریم، مثلاً الهیه، ولنجک وقتی در مناطق توسعه یافته و بالای شهر تراکم داده می شود، نمی گویند که افزایش جمعیت رخ داده اما در بافت های فرسوده تراکم متوسط طبقات حداکثر الی 4، 5 طبقه است و قرار نیست برج سازی شود و وضعیت موجود این بافت ها و کوچه های یک متری و آشتی کنان را تبدیل به حداقل 6 متری، 10 متری و 12 متری که ماشین، اورژانس و آمبولانس می توانند تردد کنند، خانه ها پارکینگ دارند که قبل نداشتند، در کنار آن ساختمان های با سازه های مستحکم 4 الی 5 طبقه ساخته و جان انسان ها حفظ می شود به عبارت دیگر، ما در شرایط موجود و شرایط میدان دست به انتخاب زدیم تا بتوانیم با شتاب بخشی به موضوع جریان نوسازی بافت های فرسوده جان انسان در این مناطق را نجات دهیم.

آئینی افزود: به بسته های تشویقی اگر خوب دقت شود مدنظرش افزایش سرانه های خدماتی نیز در آن هست، که خدمات به صورت طبقاتی تأمین شود که جای دیگر این اختیار نیست.

معاون وزیر راه و شهر سازی با اشاره به اینکه ما در کنار تسریع روند افزایش نوسازی بناهای فرسوده، سرانه های خدماتی و محورهای ارتباطی در جریان نوسازی باید افزایش پیدا کند، گفت : این نوسازی ها سرجمع به نوسازی محله ای منتهی می شود این سرانه ها متناسب به جمعیت باید اصلاح شود و مهمتر اینکه این مصوبه اجازه نمی دهد محلات فرسوده ای که سرانه خدماتی آنان پایین است از بسته تشویقی استفاده کنند بنابراین حداقل شرط بهره مندی محله فرسوده از بسته تشویقی مصوب داشتن یک سوم سرانه خدماتی آن تأمین شده باشد و از شهرداری درخواست داریم که سریع تر محلات مشمول در بافت های فرسوده مشخص کنند.

رئیس هیأت مدیره شرکت بازآفرینی شهری ایران با اشاره به اینکه خوشبختانه وزیر راه و شهرسازی در ارتباط با نوسازی بافت های فرسوده تاکید جدی دارند، گفت: وزیر راه شهرسازی درک عمیق و جدی از ظرفیت نوسازی بافت فرسوده دارند ایشان اعلام داشتند" نوسازی در بافت های فرسوده از کمترین آسیب برای تأمین مسکن برای مردم برخوردار است" او افزود: بافت های فرسوده حداقل خدمات زیر بنایی و رو بنایی برخوردارند و مهمترین اینکه هویت و فرهنگ و هم افراد در محله یکدیگر را می شناسند و ما باید بستر آماده کنیم که خانه فرسوده و ناپایدار تبدیل به واحد مسکونی 5 طبقه که دو طبقه با مالکین برسد و سه طبقه نیاز جامعه به مسکن را تأمین کند.

مدیر عامل شرکت بازآفرینی شهری اظهارکرد: متقاضیان مسکن رغبت دارند تا در درون شهرها ساکن شوند تا این که خارج از شهر برای خود مسکن تأمین کنند.

معاون وزیر راه و شهرسازی با اشاره به اینکه مجموع سه بسته تشویقی (اداری – مالی و شهرسازانه) انگیزه را در سازندگان و توسعه گران برای رغبت به ورود محلات فرسوده ایجاد خواهد کرد، گفت: نامعادله اقتصادی برای سازندگان در محلات فرسوده شهر با استفاده از این بسته حل می شود و خوشبختانه نمایندگان مجلس شورای اسلامی پیشنهاد ما را با عنوان طرح کلید به کلید در محلات متراکم در بافت های فرسوده را مصوب کردند که بر اساس آن اجازه می دهد زمین واگذار شود و واحدهای مسکونی ساخته شده با 40 درصد تخفیف برای جابجایی واحدهای فرسوده واگذار شود.

آئینی در پایان با اشاره به اینکه از یک میلیون واحد نهضت ملی مسکن 200 هزار واحد باید در بافت های فرسوده تولید شود، گفت: از شهرداری ها، سازندگان و توسعه گران درخواست داریم در قبال مسئولیت اجتماعی خودشان و با استفاده از فرصت بی نظیر مجموع بسته های تشویقی به کمک مردم در محلات فرسوده شهری برای نوسازی بیایند.



رشد 335 درصدی صدور پروانه ساخت در تهران

دیدگاه ها   دیدگاه

هنوز درباره این خبر هیچ دیدگاهی وجود ندارد. دیدگاه خود را درباره این موضوع بیان کنید.