مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران با اعلام رشد 50 درصدی صدور پروانه ساختمانی در بافت های فرسوده از نوسازی بیش از 111 هزار واحد در سطح کشور خبر داد.
زمان مطالعه 5 دقیقه
محمد آئینی معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران امروز 30 آذر در نشست خبری تبیین برنامه ها و سیاست های آن شرکت از رشد 50 درصدی صدور پروانه ساختمانی و رشد 46 درصدی تعداد واحدهای نوسازی شده در بافت فرسوده خبر داد.
مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران گفت: مجموعاً 167 هزار هکتار بافت ناکارآمد در سطح کشور وجود دارد که 74 هزار هکتار آن بافت فرسوده، 59 هزار هکتار سکونت گاه غیررسمی و حاشیه ای، و حدود 33 هزار هکتار بافت تاریخی است.
معاون وزیر راه و شهرسازی با اشاره به اینکه در شهر تهران 4 هزار و 500 هکتار معادل 7 درصد بافت فرسوده وجود دارد، افزود: طبق آمار در 167 هزار هکتار بافت ناکارآمد حدود 22 میلیون و 500 هزار نفر ساکن هستند و بنابراین تسریع در نوسازی بافت فرسوده در برنامه های شرکت بازآفرینی قرار دارد و برای تحقق آن پنج راهکار نیز در نظر گرفته شده است.
به گفته آئینی، هم اکنون 20 درصد شهرها و 30 درصد جمعیت شهری کشور در بافت های ناکارآمد ساکن هستند. همچنین در این محدوده ها نزدیک به 2 میلیون و 682 هزار واحد ناپایدار شناسایی شده است که این واحدها به شدت در برابری حوادث غیرمترقبه خطرپذیر هستند و بر اساس شرایط ریزدانگی و نفوذناپذیری مستعد بحران شناسایی شده اند.
معاون وزیر راه و شهرسازی در ادامه یادآور شد: از ابتدای اجرای طرح نوسازی و مقاوم سازی 220 هزار واحد بنای فرسوده برچیده شدند و به جای آنها 710 هزار واحد تولید شده است.
وی تسریع در روند نوسازی را با مشارکت مردم و مردمی سازی ممکن دانست و افزود: عمده مالکان و ساکنان بافت های فرسوده که نیازمند تسریع در نوسازی هستند از اقشارکم درآمد جامعه محسوب می شوند که در دولت سیزدهم تلاش شده است تا با ایجاد مشوق هایی برای سرمایه گذاران، انبوه سازان و توسعه گران روند نوسازی بافت های فرسوده سرعت لازم را بگیرد.
مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران در بیان بسته جامع تشویقی که شامل پنج محور و راهکار است گفت: کاهش هزینه های غیرساختمانی در بافت های فرسوده که شامل کاهش هزینه ها و حذف آنهاست از جمله این راهکارها و محور نخست بسته تشویقی است. هم اکنون شهرداری ها برای صدور پروانه ساختمانی مکلف هستند که تا 50 درصد تخفیف را بدهند که در برخی موارد این تخفیف ها به 100 درصد هم می رسد. در مقابل دولت متعهد است تا این تخفیف ها را در صدور پروانه ساختمانی برای شهردارهای جبران کند.
به گفته وی هم اکنون به طور میانگین 85 درصد تخفیف ها اعمال می شوند.
مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری گفت: صدور پروانه ساخت در تهران هشت ماه طول می کشد که انگیزه را از سازنده گرفته است، با شهرداری به توافق رسیدیم که صدور پروانه ساخت در محلات فرسوده به 2 ماه برسد. موضوع بعدی انشعابات آب و برق وگاز است، سازندگان تا سه ماه برای نصب انشعابات دوندگی دارند.
آئینی محور دوم بسته های مشوق نوسازی در بافت فرسوده را برای سازندگان و سرمایه گذاران تأمین مالی عنوان کرد و افزود: سیستم بانکی به کمک سرمایه گذاران و سازندگان نوسازی در بافت های فرسوده آمده و تسهیلات ارزان قیمت را در اختیار آنها قرار می دهد. در بافت فرسوده بانک ها موظف هستند همانند نهضت ملی مسکن در واحدهای معرفی شده تسهیلات را بدون شراط چهارگانه نهضت ملی در اختیار سازندگان قرار بدهند. در حال حاضر شرایط پرداخت تسهیلات به این صورت است که در تهران 450 میلیون تومان، در سایر کلانشهرها 400 میلیون تومان و در سایر شهرها 350 میلیون تومان تسهیلات نوسازی پرداخت می شود که 150 میلیون تومان از این تسهیلات با نرخ صفر درصد محاسبه می شود.
وی توضیح داد: در حال حاضر 111 هزار و 500 واحد در بافت فرسوده در دست نوسازی قرار دارد که 69 هزار واحد آن تحت حمایت دولت و تسهیلات بانکی و دولتی نوسازی می شوند.
معاون وزیر راه و شهرسازی محور سوم را تسهیلات ودیعه مسکن و اسکان موقت ساکنان بافت های فرسوده که واحدهایشان در دست نوسازی قرار می گیرد عنوان کرد و در این خصوص توضیح داد: دولت در بسته تشویقی نوسازی در بافت فرسوده برای ودیعه مسکن 60 میلیون تومان ودیعه قرض الحسنه با سود 4 درصد در تهران و کلانشهرها و برای سایر شهرها نیز ودیعه 45 میلیون تومانی در نظر گرفته است که با این کار در صدد هستیم تا در نوسازی بافت های فرسوده تسریع ایجاد شود.
آئینی محور چهارم بسته تشویقی نوسازی در بافت های فرسوده را مشوق های شهر سازانه برشمرد و تاکید کرد: هم اکنون شهرداری ها برای نوسازی بافت های فرسوده پای کارآمده اند و هم اکنون میانگین صدور پروانه در سطح کشور و تهران کاهش قابل ملاحظه ای یافته است. در این بخش تلاش شده است تا بن بست در صدور پروانه ساختمانی برداشته شود و امکان صدور پروانه برای همه پلاک ها مهیا شده است.
معاون وزیر راه و شهرسازی اضافه کرد: اگر تخفیفات شهرداری در محلات فرسوده اعمال نشود با شکایت مردم قابلیت پیگیری قانونی دارد، زیرا وظیفه نوسازی بر عهده شهرداری است و دولت اکنون به پشتیبانی کار آمده است.
وی محور پنجم راهکارهای دولت را برای نوسازی بافت فرسوده جابجایی محلات در معرض خطر که امکان زیست برای آنها فراهم نیست عنوان کرد و گفت: برای واحدهایی که امکان زیست انسانی از نظر قرار گرفتن بر روی گسل، قرار گرفتن زیر دکل های برق فشار قوی، و… دارند بسته تشویقی از جنس زمین در نظر گرفته شده است و در قالب کلید به کلید و تخصیص زمین در قبال این کار انجام خواهد شد.
وی در بخش دیگری از سخنان خود به زلزله بم و پویشی که شرکت بازآفرینی برای بم در نظر گرفته است اشاره کرد و گفت: از ظرفیت بم برای نوسازی ایران استفاده می شود. بدین منظور از افراد ساکن در بم که در زلزله بم حضور داشتند به عنوان سفیران نوسازی دعوت شده است که در 100 شهر نخست کشور که 67 درصد مساحت ناپایدار در آن هست سفیران نوسازی با برگزاری نشست های خبری و گفتگو با ساکنان امکان نوسازی را به ساکنان یادآور شوند و بر آن تاکید داشته باشند.
آئینی با تاکید بر اینکه از ظرفیت بم برای نوسازی ایران استفاده می شود، افزود: سفیران بم با حضور در محلات فرسوده و برگزاری جلسه با مردم، پیام رسان این فاجعه خواهند بود و همزمان نشستی با سازندگان محلات خواهند داشت تا با تشریح جلوگیری از حادثه بمی دیگر، سازندگان را تشویق به نوسازی محلات فرسوده کنند.
به گفته وی، بسته تشویقی دولت در این 100 شهر مورد اطلاع رسانی مردم و سازندگان قرار می گیرد.
رشد صدور پروانه ساختمانی در بافت های فرسوده