ده میلیون روستایی منتظر تسهیلات ساخت خانه / وام مسکن روستایی رشد پایه پولی ندارد

با گذشت 6 ماه از مصوبه شورای عالی مسکن مبنی بر پرداخت تسهیلات ساخت 200 میلیون تومانی مسکن روستایی، همچنان این مصوبه اجرایی نشده و روستاییان منتظر اقدام دولت هستند.

زمان مطالعه 4 دقیقه

img

بر اساس مصوبات دومین جلسه شورای عالی مسکن که در 25 آبان ماه سال 1400 یعنی 8 ماه پیش برگزار و در نامه ای به شماره 126034 توسط ریاست جمهوری در تاریخ 15 دی ماه سال گذشته ابلاغ شد. سازمان برنامه و بودجه مکلف شد، تا این نسبت به تضمین و تعهد مابه التفاوت سود تسهیلات ساخت 200 میلیون تومانی مسکن روستایی با سود 5 درصد تا نرخ مصوب شورای پول و اعتبار معادل 18 درصد و مانده مطالبات معوق اقدام کند.

با وجود دستور رئیس جمهور در بالاترین سطح سیاست گذاری حوزه مسکن، نزدیک به 6 ماه از تاریخ ابلاغ مصوبه می گذرد اما سازمان برنامه و نه تنها در بودجه کشور در خصوص دستور رئیس جمهور اقدامی نکرده است، بلکه رئیس این سازمان در مصاحبه ای این تسهیلات را تورم زا و موجب افزایش پایه پولی تلقی کرد.

تسهیلات مسکن روستایی به افزایش پایه پولی نمی انجامد

این نظر از سوی مسعود میرکاظمی در شرایطی است که کارشناسان معتقد هستند، مسئولیت سازمان برنامه در خصوص تضمینو تعهد مابه التفاوت سود تسهیلات ساخت 200 میلیون تومانی مسکن روستایی ارتباطی با افزایش واقعی پایه پولی ندارد.

در همین راستا، فرشید ایلاتی، کارشناس حوزه مسکن گفت: «نامه سازمان برنامه در خصوص تسهیلات مسکن روستایی عملا مرتبط با یک کار حسابداری است و کار حقیقی در شاخص ها اتفاق نمی افتد.»

این کارشناس حوزه مسکن بیان کرد: «با نامه سازمان برنامه بدهی بانک ها به بانک مرکزی به بدهی دولت به بانک مرکزی بدل شده و از سوی دیگر این بدهی نیز در محاسبات نرخ تسعیر عرض حل شده و عملا شاهد افزایشی در پایه پولی نیستم و به نظر سازمان برنامه و بودجه از این مسئله ساده بی اطلاع است.»

بنابراین گزارش یک منبع آگاه در بنیاد مسکن گفت: بانک ها از پرداخت وام 200 میلیون تومانی به روستائیان خودداری کرده و این امر موجب شده تا متولیان نهضت ملی مسکن مراتب اعتراض روستائیان را به وزیر راه و شهرسازی منعکس کنند و نسبت به محقق نشدن اهداف دولت در بخش ساخت واحدهای نهضت ملی مسکن در روستاها هشدار دهند.

متن نامه به وزیر راه و شهرسازی درباره عدم اقدام بانک های جهت پرداخت تسهیلات مسکن روستایی

تسهیلات مسکن روستایی همه ساله ابلاغ و اجرا شده است

اگر نگاهی به سابقه تسهیلات مسکن روستایی داشته باشیم متوجه خواهیم شد که از سال 1384 و در دولت های احمدی نژاد و روحانی، هر ساله افزایش سقف تسهیلات بهسازی و نوسازی مسکن روستایی توسط هیئت دولت ابلاغ می شده و سازمان برنامه و بودجه نیز نسبت به تضمین و تامین تسهیلات یارانه ای این وام اقدام می کرده است.

بر این اساس در سال جاری، با وجود اینکه مسکن یکی از مهمترین محورهای دولت مردم به حساب می آید اما شاهد عدم پرداخت تسیهلات مسکن روستایی به دلیل ترک فعل سازمان برنامه و بودجه هستیم.

بر اساس آمار رسمی بنیاد مسکن، از سال 1384 تا پایان نه ماهه سال 1399، قریب به 2 میلیون مسکن روستایی بهسازی و نوسازی شده اند. همچنین پرداخت تسهیلات مسکن روستایی در قانون برنامه ششم نیز به تصویب رسیده است و اساس این تکلیف به عنوان یک تعهد اسناد بالادستی به حساب می آید.

نمودار آمار عملکرد طرح ویژه بهسازی و نوسازی مسکن روستایی بر اساس اعتبارات سال ها از ابتدا تا پایان نه ماهه سال 1399

بر اساس جزء 1 بند ب ماده 59 قانون مذکور دولت موظف شده تا نسبت به «بهسازی و نوسازی سالانه حداقل دویست هزار واحد مسکونی روستایی با پرداخت تسهیلات ارزان قیمت با کارمزد پنج درصد و تأمین مابه التفاوت سود تسهیلات برای دوران مشارکت مدنی و فروش اقساطی» اقدام نماید. بنابراین ضروری است که دولت بیش از پیش نسبت به تکالیف قانونی خود اقدام نماید.

چه تعدادی از روستاییان نیازمند پرداخت مسکن روستایی هستند؟

با توجه به عملکرد 2 میلیون واحدی نوسازی و بهسازی مسکن روستایی، توجه به این مسئله ضروری است که در حال حاضر چه تعداد واحد مسکنی روستایی نیاز به نوسازی و مقاوم سازی دارد؟

درهمین ارتباط محمد حمیدزاده ، کارشناس مسکن اظهار داشت: «بر اساس آخرین آمارها بیش از 3 میلیون مسکن روستایی نیاز فوری به تخریب و نوسازی دارند که با درنظر گرفتن بُعد جمعیتی 3.4 خانواده های روستایی، می توان نتیجه گرفت که جان بیش از 10 میلیون نفر در مسکن های فرسوده و غیراستاندارد روستایی در خطر است.»

حمیدزاده تاکید کرد: «بنابراین ضروری است بیش از پیش اهتمام دولت برای تحقق ساخت مسکن روستایی باشد.»

با توجه به نظرات کارشناسی ارائه شده از سوی کارشناسان مسکن، درصورتی که دولت نسبت به تسریع در پرداخت وام مسکن روستایی، اقدام عاجلی نگند، در سال های آتی با هزینه های سرسام آوری مواجه خواهد شد زیرا باتوجه به لرزه خیز بودن کشور، زمینه ی فروریختن واحدهای فرسوده روستایی مهیا خواهد بود و درنتیجه هزینه های جبران ناپذیری برای جان و مال روستائیان خواهد داشت.

از طرف دیگر توسعه و بهسازی مسکن روستایی، وضعیت معیشتی و تامین مسکن را در روستاها بهبود می بخشد و از مهاجرت روستائیان به شهرها می کاهد که این امر گامی در جهت کنترل افزایش قیمت مسکن در شهرها خواهد بود و روستا نیز به عنوان محلی برای تامین امنیت غذایی در کشور حفظ خواهد شد.



ده میلیون روستایی منتظر تسهیلات ساخت خانه / وام مسکن روستایی رشد پایه پولی ندارد

دیدگاه ها   دیدگاه

هنوز درباره این خبر هیچ دیدگاهی وجود ندارد. دیدگاه خود را درباره این موضوع بیان کنید.