رکود تورمی در انتظار بازار مسکن

دبیر کانون انبوه سازان گفت: با توجه به عدم توان خرید و رکود ساخت و ساز، پیش بینی ما برای سال آینده رکود همراه با تورم است.

زمان مطالعه 5 دقیقه

img

فرشید پورحاجت اظهار کرد: قرار است شهرداری ها نرخ عوارض صدور پروانه های ساختمانی را در سال آینده تا سه برابر افزایش دهند. به همین دلیل در هفته های اخیر برخی سازندگان برای دریافت پروانه با قیمت های امسال اقدام کردند اما این به معنای رونق ساخت وساز در سال آینده نیست.

وی افزود: نرخ پروانه در شهرها، مناطق و بلوک های مختلف متفاوت است. به طور مثال در شمال شهر تهران نرخ عوارض صدور پروانه تا متری 10 میلیون تومان هم می رسد و در مناطق متوسط شهر اهواز بین 200 تا 250 هزار تومان در هر متر مربع است.

دبیر کانون انبوه سازان درباره مشوق هایی که به سازندگان در بافت فرسوده ارایه می شود گفت: علیرغم وعده های داده شد، در مقام عمل شهرداری ها مانع توسعه و آبادانی بافتهای فرسوده هستند. آنها اعلام می کنند 50 درصد هزینه های پروانه را تخفیف می دهیم، اما وقتی وارد جزئیات می شویم می بینیم آنقدر پروانه ها گران شده که این مشوق ها عملا بی تاثیر شده است.

تحمیل هزینه های رنگارنگ در بافت های فرسوده

پورحاجت تاکید کرد: در بعضی شهرها با اعمال عوارض رنگارنگ در بافت فرسوده هزینه های سنگینی را بر دوش سازندگان می گذارند. مثلا درخصوص عوارض مشرفیت در بافت فرسوده برای باز کردن گذرها شهرداری نه تنها پولی برای عقب نشینی به مردم نمی دهد بلکه به عنوان حق مرغوبیت و مشرفیت هزینه های سنگینی را هم دریافت می کند. یکی از موانع در توسعه بافتهای فرسوده نگاه غیرکارشناسی است و انگیزه سرمایه گذار را در توسعه و عمران سرکوب می کند.

از ثبات بازار مسکن استقبال می کنیم اما ثباتی در راه نیست

وی با بیان این که سازندگان هرگز طرفدار گرانی در بازار مسکن نیستند گفت: طبیعتا از این که قیمت مسکن، قیمت نهاده های ساختمانی و هزینه های جانبی به ثبات برسد استقبال می کنیم؛ زیرا در این صورت مردم می توانند برای خرید برنامه ریزی داشته باشند و ساخت و ساز رونق می گیرد اما شوربختانه اخباری که به ما می رسد نوید چنین شرایطی را نمی دهد.

این کارشناس بازار مسکن تصریح کرد: هزینه های مختلفی که سازندگان متقبل می شوند نهایتا بر عهده خریدار نهایی قرار می گیرد. رشد قیمت مصالح ساختمانی، افزایش حقوق و دستمزد، عوارض منتج به صدور پروانه ساختمان، هزینه مختلف اخذ انشعابات، بسته های خدمت نظام مهندسی در سال آینده افزایش می یابد و این به معنای تورم بازار مسکن خواهد بود.

پورحاجت اظهار کرد: بعضا شعار می دهند که قصد داریم جلوی جهش های قیمت مسکن را بگیریم، اما با وجود قانون جهش تولید مسکن، برای سال آینده شرایط خوبی را به لحاظ هزینه های ساخت مسکن پیش بینی نمی کیم. نهادها و ارگانهای مرتبط با بخش مسکن، هزینه ها را هرطور دلشان خواست افزایش دادند و بخش خصوصی هیچ چاره ای برای افزایش قیمت مسکن ندارد. نمی توان هزینه تولید را بیش از 50 درصد بالا برد و انتظار داشت بنگاههای تولیدی هزینه های تولید مسکن را افزایش ندهند.

برآورد متری 7 میلیون و 100 هزار تومان برای واحدهای نهضت ملی مسکن

وی درباره برآورد سازندگان از قیمت ساخت مسکن در سال آینده گفت: بر اساس ضرایب و شاخص های تعدیل مربوط به سه ماهه سوم سال 1400 گزارشی را به وزارت راه و شهرسازی برای ساختمانهای 5 یا 6 سقف در پروژه نهضت ملی مسکن اعلام کردیم که برآورد انبوه سازان متری 7 میلیون و 100 هزار تومان بوده که منهای هزینه های مجوزها است. این ارقام مستند بر دفترچه فهرست بها و نرخهای اعلامی سازمان مدیریت و برنامه بودجه کشور بوده و با اعلام ضرایب و شاخصهای تعدیل آن برای سه ماهه سوم سال 1400 محاسبه شده است. یعنی عدد 4.5 میلیون تومان در هر متر مربع که وزارت راه و شهرسازی گفته تبدیل به 7 میلیون و 100 هزار تومان شده که باید مورد بررسی قرار گیرد.

پافشاری دولت بر قیمت های غیرواقعی در نهضت ملی مسکن

عضو هیات مدیره کانون انبوه سازان یادآور شد: ما دو سال قبل گفتیم با متری 2.7 میلیون تومان نمی توان خانه ساخت اما دوستان دولتی قبول نکردند. پافشاری آنها منجر به این شده که هزینه های تولید مسکن دائما افزایش می یابد و عمده کسانی که از سال 1398 در طرح اقدام ملی ثبت نام کردند بلاتکلیف هستند. قرار بود 400 هزار واحد را تا سال 1400 بسازند اما عملا 40 هزار واحد را افتتاح کردند. اگر نرخ واقعی را قبول می کردند و پروژه ها استارت می خورد تورم کمتری به مردم وارد می شد. خیلی از مردم بین 50 تا 160 میلیون تومان واریز کرده اند و هنوز واحدها ساخته نشده است.

پورحاجت درباره پیش بینی بازار مسکن در سال 1401 گفت: با توجه به جهش سنگین قیمت در چهار سال گذشته، عدم توان خرید و رکود ساخت و ساز، پیش بینی ما برای سال آینده رکود همراه با تورم است؛ تورم به خاطر افزایش هزینه های ساخت و رکود به دلیل نبود قدرت خرید در بین متقاضیان. در همین سکوت بازار، سیمان از 24 هزار تومان به پاکتی 50 هزار تومان رسید. البته در ظاهر می گویند پاکتی 24 هزار تومان است اما عملا پاکتی بالای 50 هزار تومان به دست مصرف کننده می رسد. فولاد هم که حدود 15 هزار تومان بود از کیلویی 18 هزار تومان گذشت. هنوز دستمزد کارگران از جمله کارگران ساختمانی که برای سال آینده 57 درصد تعیین شده لحاظ نشده است.

قیمت هر متر خانه در تهران 33 میلیون تومان

بنابراین گزارش، در بهمن ماه 1400 متوسط قیمت یک متر مربع مسکن در شهر تهران 33 میلیون و 60 هزار تومان بوده که نسبت به ماه قبل و مدت مشابه سال قبل به ترتیب 0.4 و 16.4 درصد افزایش یافته است. بر اساس اعلام بانک مرکزی تعداد معاملات انجام شده نیز در این ماه حدود 8.5 هزار فقره بود که نسبت به ماه قبل 13.1 درصد کاهش و در مقایسه با ماه مشابه در سال گذشته 117.8 درصد افزایش را نشان می دهد.



رکود تورمی در انتظار بازار مسکن

دیدگاه ها   دیدگاه

هنوز درباره این خبر هیچ دیدگاهی وجود ندارد. دیدگاه خود را درباره این موضوع بیان کنید.