سازمان نوسازی شهر تهران «برنامه تأمین مسکن شهر تهران» را تهیه کرده که بر اساس آن بخش عمده نیاز شهر تهران به مسکن از طریق نوسازی بافت های فرسوده و مابقی نیز با نوسازی پلاک های ناپایدار واقع در سایر بخش های شهر تأمین خواهد شد.
زمان مطالعه 5 دقیقه
سازمان نوسازی شهر تهران در واکنش به خبر "کم کاری سازمان نوسازی شهری در احیای بافت های فرسوده تهران / پیشنهاد ساخت نهضت ملی مسکن در بافت فرسوده" نوشت:
پدیده فرونشست زمین، ناشی از تحولات صورت گرفته در دشت جنوبی و غربی تهران است؛ این اتفاق که اثرات آن در سالهای اخیر در محدوده قانونی شهر تهران ظاهر شده است، به دلیل کاهش میزان بارش، پایین رفتن سطح آب های زیرزمینی و برداشت و مصرف بی رویه آب در مقیاس منطقه ای و فراشهری رخ داده است. در نتیجه، با توجه به اختیارات قانونی و حوزه فعالیت شهرداری تهران، مقیاس مداخله و مواجهه با آن، بسیار گسترده تر از مسئولیت های شهرداری تهران بوده و با سیاست گذاری های کلان و اقدامات دستگاه های مسئول از جمله سازمان محیط زیست، شرکت آب منطقه ای استان و سایر نهادهای ذیربط ارتباط پیدا می کند.
در خصوص سازمان نوسازی شهر تهران، مأموریت ها و اختیارات این سازمان در ماده 111 قانون شهرداری ها، اساسنامه مصوب شورای اسلامی شهر تهران و سایر مقررات و ضوابط قانونی ذکر شده و موضوعی که در آن رسانه محترم و به نقل از "رئیس محترم بخش زلزله شناسی مهندسی و خطرپذیری مرکز تحقیقات راه و شهرسازی" به عنوان کم کاری سازمان نوسازی شهر تهران ذکر شده است، اساساً هیچ ارتباطی با اختیارات، محدوده فعالیت و مأموریت های این سازمان ندارد.
مطابق با مصوبات شورای عالی شهرسازی و معماری ایران، 4428 هکتار بافت فرسوده مصوب در شهر تهران وجود دارد. از سال 1388 و با مجموعه تمهیداتی که در سازمان نوسازی شهر تهران برای نوسازی این محدوده ها اتخاذ شده و حمایت هایی که از طرف دولت و شهرداری تهران برای تحقق این تمهیدات صورت گرفته است، نزدیک به 97 هزار پلاک (حدود 47 درصد از پلاک های ناپایدار و کم دوام واقع در این محدوده ها) اقدام به نوسازی کرده اند؛ اعطای پروانه رایگان از طرف شهرداری تهران، پرداخت تسهیلات بانکی ارزان قیمت توسط وزارت راه و شهرسازی، پیش بینی ضوابط تشویقی در طرح تفصیلی تهران و اتخاذ رویکرد تسهیل گری و راه اندازی دفاتر تسهیل گری در محله های دارای بافت فرسوده برای اطلاع رسانی، ارتقای آگاهی مردم نسبت به ضرورت نوسازی و افزایش مشارکت مردم در نوسازی بافت های فرسوده شهر تهران از جمله تمهیدات گفته شده است که در این مدت به اجرا درآمده است.
علاوه بر این، از آنجا که این سازمان اعتقاد دارد موضوع نوسازی بافت های فرسوده شهری از ماهیت چندبُعدی و یکپارچه برخوردار است، در سال های اخیر و با هدف ارتقای کیفیت زندگی در محدوده های فرسوده شهر، اقدام به بهسازی قلمرو عمومی (از طریق 42 پروژه با مساحت 238 هزار مترمربع) ، تأمین خدمات پشتیبان سکونت (از طریق 10 پروژه به مساحت 20 هزار مترمربع) و تعریف و اجرای بیش 30 پروژه توانمندسازی (با هدف آموزش، مهارت افزایی و بانک پذیری ساکنان) کرده است. مقایسه میزان پیشرفت برنامه نوسازی بافت های فرسوده در شهر تهران و سایر شهرهای کشور مؤید کمیت و کیفیت عملکرد مجموعه مدیریت شهری تهران در این خصوص می باشد.
علاوه بر اقدامات صورت گرفته در این خصوص، سازمان نوسازی شهر تهران برنامه مشخصی را برای تداوم و توسعه فعالیت های نوسازی و بازآفرینی شهری تا سال 1404 تنظیم کرده است که از جمله آن ها می توان به تدوین بسته تشویقی جدید و رفع موانع نوسازی (از جمله مسائل و مشکلات مالکیتی 40 هزار پلاک فرسوده) برای نیل به نوسازی سالانه 5 درصد و تأمین بخش قابل توجهی از مسکن مورد نیاز شهر تهران، توسعه محلات کم برخوردار و تأمین سالانه ده درصد از کسری خدمات مورد نیاز ساکنان، بازآفرینی عرصه های ناکارآمد، رهاشده و بلااستفاده از طریق اجرای پروژه های ارزش آفرین و تولید مسکن استطاعت پذیر در آن ها اشاره کرد.
موضوع دیگری که در گزارش آن خبرگزاری محترم مورد اشاره قرار گرفته است، مربوط به تولید مسکن در بافت فرسوده ذیل نهضت ملی مسکن است. در این خصوص، لازم به یادآوری است که پس از ابلاغ "قانون جهش تولید مسکن"، سازمان نوسازی شهر تهران "برنامه تأمین مسکن شهر تهران" را مبتنی بر رویکرد بازآفرینی شهری تهیه کرده و به سمع و نظر و تأیید مدیریت شهری و دستگاه های مسئول در وزارت راه و شهرسازی رسانده است. براساس این برنامه، بخش عمده نیاز شهر تهران به مسکن (و به ویژه مسکن استطاعت پذیر) از طریق نوسازی بافت های فرسوده و ناکارآمد (سکونتگاهی و غیرسکونتگاهی) و مابقی نیز با نوسازی پلاک های ناپایدار واقع در سایر بخش های شهر تأمین خواهد شد. بر اساس این برنامه، تأمین نیاز شهر تهران به مسکن مورد نیاز مستلزم مجموعه ای از اقدامات کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت است که باید توسط دستگاه های متولی پیگیری شده و به سرانجام برسند. شایان ذکر است بخشی از این اقدامات در حال حاضر توسط شهرداری تهران در حال پیگیری بوده و بخشی دیگر نیز در مفاد توافق و تفاهم مشترک شهرداری با وزارت راه و شهرسازی قرار گرفته اند و با امضای این تفاهمنامه، امکان همکاری و هم افزایی دولت و شهرداری تهران برای پیشبرد برنامه مسکن شهر تهران فراهم خواهد شد.
در بخش پایانی خبر منتشرشده، به نقل از سرکار خانم زهرا نژادبهرام، عضو محترم سابق شورای اسلامی شهر تهران، عنوان شده است که 40 درصد از ساخت وسازهای بافت فرسوده فاقد کیفیت مطلوب هستند. در ارتباط با این موضوع، باید خاطرنشان نمود که ساخت وسازهای صورت گرفته در کل شهر (و به تبع آن، در محدوده بافت های فرسوده) تابع مقررات ملی ساختمان بوده و با نظارت سازمان نظام مهندسی انجام می شود. شایان ذکر است هیچ پژوهش یا گزارش مستندی در مورد مطلوبیت کیفیت ساخت در بافت های فرسوده تهران وجود ندارد.
تدوین برنامه تأمین مسکن شهر تهران با رویکرد بازآفرینی شهری