مسکن ملی فرزند خوانده دولت بعد می‌ شود

پروژه اقدام ملی مسکن که قرار بود دو ساله به اتمام برسد پس از گذشت 20 ماه به پیشرفت حدود 25 درصد رسیده و قطعا ادامه‌ی آن به دولت سیزدهم واگذار می‌شود.

زمان مطالعه 4 دقیقه

img

به گزارش ایسنا، اواسط سال 1398 طرح 400 هزار واحدی اقدام ملی مسکن در حالی کلنگ خورد که وزارت راه و شهرسازی وعده داد دو ساله این پروژه را به اتمام می‌رساند. بگذریم از اینکه طرح در برخی نقاط ماهها قبل از آن شروع شده بود. اما آنچه تا کنون در مقام عمل رخ داده افتتاح 11 هزار و 560 واحد بوده و خبر آمده که قرار است 10 هزار واحد دیگر به زودی بهره‌برداری شود. این در حالی است که کمتر از سه ماه به پایان کار دولت دوازدهم (12 مردادماه) باقی‌مانده و پروژه 25 درصد پیشرفت کرده است.

تجربه مسکن مهر در حال تکرار

ظاهرا همه چیز برای تحویل نصفه و نیمه طرح اقدام ملی مسکن به دولت بعد مهیاست. در واقع همان کاری که دولتهای نهم و دهم در پروژه 2 میلیون و 200 هزار واحدی مسکن مهر انجام دادند و آن را پس از شش سال با 31 درصد پیشرفت به دولت روحانی محول کردند، درباره مسکن ملی در حال وقوع است.

وزیر راه و شهرسازی اخیرا گفته که پروژه‌های مسکن ملی باید حداکثر 18 ماه تا دو سال طول بکشد و نباید از این زمان‌بندی تجاوز کند. البته محمد اسلامی طرحها را مجزا در نظر گرفته و برای هر طرح، دو سال زمان تعیین کرده است. یعنی پس از کلنگ‌زنی، هر پروژه نهایتا باید دو ساله به اتمام برسد. هرچند در زمان اجرای طرح، صحبتها اینگونه بیان نمی‌شد و مسئولان طوری وعده می‌دادند که قرار است تمامی 400 هزار واحد تا سال 1400 تکمیل شود.

به هر ترتیب 530 هزار واحد مسکن ملی که تا کنون به مرحله اجرا رسیده باید حداکثر تا دو سال آینده تمام شود. این در حالی است که پس از واگذاری طرح به دولتهای بعد معلوم نیست چه شرایطی پیش بیاید و چگونه با پروژه مسکن ملی رفتار شود.

البته مسئولان وزارت راه و شهرسازی بارها اعلام کرده‌اند که طرح اقدام ملی مسکن به یارانه های دولتی وابستگی ندارد که دولتها نخواهند زیر بار اجرای آن بروند؛ چرا که تسهیلات 18 درصدی آن را بانک پرداخت می‌کند و دولت مکلف است زمین ارزان قیمت در اختیار متولیان مستقیم و کارگزاران غیرمستقیم آن قرار دهد.

قیمت مسکن ملی در هاله‌ای از ابهام

برآوردها از قیمت مسکن ملی هم به دلیل نبود ثبات اقتصادی، دائما طی 20 ماه گذشته تغییر کرد. اوایل بیان می‌شد که هر متر مسکن ملی 2 تا 3 میلیون تومان است. سپس پاییز سال گذشته بر اساس برآورد سازمان برنامه و بودجه از پروژه‌های دولتی اعلام شد که هر متر مسکن ملی نباید با قیمتی فراتر از 2.7 میلیون تومان به پیمانکاران واگذار شود؛ در حالی که همان از ابتدای اجرای طرح در سال 1398 همواره سازندگان اعلام کردند که با توجه به هزینه های ساخت، اجرای پروژه با قیمتهای 2 تا 3 میلیون تومان امکان پذیر نیست و کمتر سازنده‌ای حاضر شد زیر بار این پروژه برود. نهایتا پس از حدود 20 ماه اتلاف وقت طبق برآورد سازمان برنامه و بودجه از پروژه‌های عمرانی، قیمت هر متر مسکن ملی با رشد حدود 80 درصد به حدود 5 میلیون تومان در هر متر مربع رسید؛ آن هم به صورت علی‌الحساب و مشخص نیست با توجه به نوسان نرخ مصالح ساختمانی در آینده واحدها با چه قیمتی به دست متقاضیان برسد.

از این طرف، عمده متقاضیان مسکن ملی که بنا به گفته مسئولان، اقشار متوسط هستند توانایی پرداخت آورده را ندارند و نسبت تعداد واریزی‌ها به تعداد پروژه 28 درصد است. رقم آورده اولیه 40 میلیون تومان تعیین شده و گفته می‌شود هر چهار تا پنج ماه متقاضیان باید 40 میلیون تومان بپردازند تا به 200 میلیون تومان برسد. 100 میلیون تومان هم تسهیلات بانکی با نرخ سود 18 درصد است.

تا کنون 8442 مسکن ملی به مرحله انعقاد قرارداد رسیده است

از کل 530 هزار واحد اقدام ملی مسکن که در مرحله اجرا قرار دارد تا روز 15 فروردین ماه 1400 تعداد 213 هزار و 101 متقاضی برای مسکن ملی افتتاح حساب و از این تعداد 150 هزار و 338 نفر وجوه اولیه را واریز کردند که معادل 6790 میلیارد تومان است. از میزان وجوه واریز شده متقاضیان به حساب بانک 1206 میلیارد تومان به پروژه‌ها تزریق شده و مابقی در حساب بانک است و به مرور به پروژه‌ها تزریق می‌شود. 106 پروژه قراردادشان قطعی شده که تعداد واحدهای آن 8442 واحد است. همچنین 75 پروژه به تعداد 3382 واحد نیز در دفتر خانه آماده افتتاح حساب است.

با توجه به این آمار تا کنون فقط 8442 واحد مسکن ملی به مرحله انعقاد قرارداد رسیده‌اند. اینکه آیا می‌شود تا کمتر از دو سال آینده 530 هزار واحد که تعدادشان روز به روز در حال افزایش است را با 300 میلیون تومان به پایان رساند خدا عالم است اما از قدیم گفته‌اند سالی که نکوست از بهارش پیداست.



مسکن ملی فرزند خوانده دولت بعد می‌ شود

دیدگاه ها   دیدگاه

هنوز درباره این خبر هیچ دیدگاهی وجود ندارد. دیدگاه خود را درباره این موضوع بیان کنید.